ZATVARENJE SVETIH VRATA U KATEDRALI

Papa Franjo je najavio  izvanrednu Svetu godinu milosrđa bulom „Misericordiae vultus“ – 13. ožujka 2015. u bazilici Svetog Petra. Jubilej milosrđa slavio se od svetkovine Bezgrešnog začeća, 8. prosinca 2015., do 20. studenoga 2016., na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja.

U buli je najavljeno i otvaranje Svetih vrata u svim partikularnim Crkvama i mogućnost da pojedini svećenici otpuštaju grijehe pridržane Apostolskoj Stolici. Izvanredni jubilej milosrđa imao je za geslo „Milosrdni poput Oca", koje je preuzeto iz Lukina Evanđelja.

Papa je pozvao vjernike da radosno čine duhovna i tjelesna djela milosrđa, da bismo  kako kaže Papa Franjo „probudili naše uspavane savjesti pred tragedijom siromaštva“ i navijestili slobodu zatočenicima suvremenih ropstava.

Cijela ova liturgijska godina u Vrhbosanskoj nadbiskupiji bila je u znaku svete Godine. Dekanati naše nadbiskupije hodočastili su u Katedralu tijekom godine. S obzirom na broj vjernika odaziv je bio dobar i vjernici su se, prošavši, kroz sveta vrata katedrale rado ispovijedali, slavili misu, i tako bili disponirani za dobivanje potpunog Jubilejskog oprosta.

U nedjelju, 20. studenog je zatvara sveta Godina milosrđa u Rimu, a „sveta vrata“ sarajevske katedrale kao „majke svih crkava“ Vrhbosanske nadbiskupije. Misno koncelebrirano slavlje u katedrali u 10,30 je predvodio i propovijedao mons. dr. Pero Sudar, pomoćni vrhbosanski biskup.