VELIKI PETAK

Na Veliki petak Muke Gospodnje, kada kršćani obilježavaju Kristov dan smrti na križu, pomoćni biskup vrhbosanski mons. Dr. Pero Sudar predvodio je, 14. travnja 2017. u večernjim satima liturgijske obrede Velikog petka u katedrali Srca Isusova u Sarajevu. Na obredima su sudjelovali: nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić, veći broj svećenika, redovnica, bogoslova i vjernika.

Okupljeni vjernici s posebnom su pozornošću slušali pjevanu Muka Isusovu po Ivanu. Isusove riječi pjevao je kanonik mons. Ante Meštrović, čitača kanonik mons. Pavo Jurišić, a ostale uloge pjevao je Bogoslovski zbor „Stjepan Hadrović“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Obredi su nastavljeni otkrivanjem zastrtog križa u tri dijela uz pokazivanje križa vjernicima i poziv da mu se poklone. Nakon toga otkrivenom križu pristupili se najprije klerici, a kasnije i svi vjernici te se klanjali i ljubili Sveti križ. Polije pričesti nastavljena je molitva u tišini kod Isusova groba, a vjernici dolaze i na Veliku subotu moliti kod Isusova groba i razmatrati muku koju je podnio za spasenje svijeta.

Fotografije i dio teksta iz kta