Uočnica i proslava Patrona katedralne župe u Sarajevu

Na samu uočnicu Patrona, u četvrtak, 7. lipnja, euharistijsko slavlje predslavio je dr.mons. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanki, u koncelebraciji osam svećenika te asistencijom i sudjelovanjem bogoslova vrhbosanske nadbiskupije. Liturgijsko slavlje u ispunjenoj prvostolnici animirali su gosti župe Sv. Ilije proroka Kruševo: tamburaški sastav Brist, pjevački zbor Fontes, Horeb i klapa Sudenac predvođeni župnikom don Ljubom Planinićem.

Pozvavši sve sudionike euharistijskog slavlja na otvorenost srca milosrdnom djelovanju Presvetog Srca Isusova kako bi „Ljubav bila ljubljena“, katedralni župnik i dekan sarajevskog dekanata preč. Marko Majstorović uputio je također riječi pozdrava i dobrodošlice dragim vjernicima među kojima su i gosti župe Kruševo. Na poseban način pozdravio je predslavitelja mons. Sudara zahvalivši mu na odzivu i raspoloživosti da bude dionikom proslave patrona župe.   

U prigodnoj homiliji biskup Sudar je kazao da nam Bog po svetkovini Presvetog Srca Isusova prostire dva najvrednija sadržaja vjere: novu i najveću zapovijed ljubavi te spomen i sjećanje na Gospodina našega Isusa Krista uskrsloga – temelj i vrhunac naše vjere. I ono što čini najvećim ljudski grijeh je upravo ne razmišljanje o Istini/istinama vjere. Upravo po razmišljanju čovjek dolazi do spoznaje zašto Boga voljeti. Da ga spoznamo treba Boga voljeti odnosno spoznati Njegova velika djela što nam učini i nastavlja činiti. A Bog nam je učinio sve, jer djelo je Njegova ljubav. Presveto Srce Isusovo nas upravo uči voljeti – na način ne koliko nego kako voljeti te poziva da se ljudsko srce napaja na božanskom srcu i u Njemu traži snagu i nadahnuća za vlastita djela ljubavi, naglasio je u svojoj homiliji Biskup.

Nakon posvetne molitve pred kipom Srca Isusova uslijedila je procesija sa svijećama oko sarajevske katedrale. Iako je procesija bila još za dana, svjetlost svijeća je izazvala pozornost mnogih  prolaznika i turista koji su s dostojanstvom promatrali tihu povorku koja simbolikom svijeća želi pronijeti i unijeti pravo Svjetlo Krista u zamračeni svijet i vrijeme u kojem živimo.

Večer uočnice Patrona nastavljena je koncertom kojeg su priredili zborovi župe Kruševo. Koncert s repertoarom slavonsko-hercegovačko-dalmatinskih pjesama oduševio je veliki broj onih koji su nazočili u dvorani Vrhbosanske bogoslovije. Pjesmom i druženjem nastavilo se i u župnom dvorištu uz prigodni domjenak.

Središnjim euharistijskim slavljem na sam dan svetkovine Presvetog Srca Isusova, u petak, 8. lipnja, proslavljen je Patron župe. Predslavitelj euharistijskog slavlja bio je fra Velimir Bavrka, župnik Župe Sv. Juraja mučenika Vitez, u koncelebraciji 15-tak svećenika.

Na početku euharistijskog slavlja predslavitelja fra Velimira, svećenike, redovnice i sve nazočne je pozdravio župnik preč. Marko. Posebno je pozdravio i zahvalio tamburaškom sastavu Župe Sv. Mihovila Arkanđela Vareš zajedno sa župnikom fra Mirkom Majdandžićem, koji su animirali liturgijsko slavlje, kao i hodočasnicima iz Neuma koji su došli na grob Josipa Stadlera.  "U ovo misno slavlje uđimo srcem vjerujući da smo od Boga ljubljeni, ali isto tako znajući da nas ta ljubav neće nikad napustiti", rekao je preč. Majstorović.

U svojoj propovijedi fra Velimir je naglasio kako današnji kršćanin ne bi smio biti samo  protokolarni kršćanin. Bez susreta s Istinom teško je propovijedati i svjedočiti izvornog Krista. To činiti znači učiniti promjenu u svom životu, zaokrenuti se za Kristom. Naveo je dva primjera svetih ljudi koji su svjedočili istinu  do te mjere da su imali velikih problema od onih koji su smatrani pravovjernima-kršćanima, prijetnja koja je došla čak i do inkvizicije. To su sv. Terezija Avilska i sv. Ivan od Križa, obnovitelji karmelskog reda.

Što se to u našim životima opire da se krene propovijedati izvornog Krista? Što se to u ljudima oprire čuti i živjeti Božju riječ, da u životu čak i kršćanina nema mjesta za Krista, za kršćanske vrednote, a i dalje se želi zvati kršćanin? Vrijeme je da, uspostavivši dijagnozu, vratimo zdravlje Crkvi ne ono površno nego dubinsko. Današnji čovjek gladan je Boga živoga, kazao je fra Velimir, te potaknuo na ugađanja Bogu, a ne svijetu.

U svom obraćanju na kraju euharistijskog slavlja preč. Majstorović se zahvalio svima koji su sudjelovali u devetodnevnoj pripremi i proslavi svetkovine i Patrona župe. Euharistijsko slavlje završeno je molitvom litanija pred kipom Presvetog Srca Isusova te završnim misnim blagoslovom.

Nakon euharistije u župnom dvorištu nastavilo se s druženjem uz okrjepu koja je priređena za sve koji su bili u katedrali.

Večernjim euharistijskim slavljem koje je predslavio vlč. Jakov Kajinić, duhovnik u Vrhbosanskoj bogosloviji, podijeljivanjem bolesničkog pomazanja i zahvalnim euharistijskim klanjanjem završena je bogata devetodnevna duhovno obnova i proslava svetkovine i patrona Presvetog Srca Isusova.

***

Svetkovinu Presvetog Srca Isusova 1856. uveo je papa Pio IX. kao obvezatan blagdan za cijelu Crkvu. Papa Leon XIII. odredio je za predstojeći prijelaz stoljeća posvetu svijeta Presvetom Srcu Isusovu (enciklika Annum sacrum – 1899.).

Uz ovaj blagdan podsjetimo i na nastupnu poslanicu puku i kleru Vrhbosanske nadbiskupije Pod zastavom Srca Isusova 1882. prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera. On je kao veliki promicatelj i štovatelj pobožnosti Srcu Isusovu proglasio Srce Isusovo glavnim čuvarom i patronom novoosnovane nadbiskupije.

„Pobožnost Presvetom Srcu Isusovu je u samoj svojoj naravi štovanje ljubavi kojom je Bog, po Isusu, ljubio nas, i istovremeno pokazivanje naše vlastite ljubavi kojom smo vezani s Bogom i drugim ljudima“ (Papa Pio XII, Encikliku Haurietis aquas,1956.). Milost devetodnevne priprave i slavlje svetkovine i Patrona neka nam svima bude na korist i spasenje a Bogu na slavu!