U sarajevskoj Katedralnoj župi započela devetnica Presvetom Srcu Isusovu

U okviru priprave za proslavu svetkovine Presvetog Srca Isusova, naslovnika sarajevske Katedralne župe, u istoimenoj prvostolnici 30. svibnja večernjom misom u 18 sati  je započela devetodnevna  duhovna obnova.

Euharistijsko slavlje, uz koncelebraciju desetak svećenika i sudjelovanje vjernika katedralne i drugih sarajevskih župa, predslavio je mons. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Nazočne vjernike na početku je pozdravio te izrazio dobrodošlicu preč. Marko Majstorović, katedralni župnik i sarajevski dekan.

U homiliji biskup Ratko, u duhu Godine sluge Božjega Josipa Stadera, progovorio je na temu Ljubav sluge Božjega Josipa Stadlera prema Srcu Isusovu. Govoreći o srcu kao ljudskom organu podsjetio je kako čovjek na njega ne može utjecati nego je ono u ruci Božjoj, usporedivši ga s crnom kutijom koja je neuništiva i registrira sve podatke vezano za let određenog zrakoplova .

„Samo Srce Isusovo nije ta crna kutija, nema nikakva zla u sebi, ni zlih namisli ni zla oka… Isus nas sve poziva da uzmemo od njegove milosti i molitve, od njegove pokore i razmišljanja. On nam daje svoj jaram tj. svoj zakon po kojem nam je živjeti, Boga spoznati i ljubiti i tako u nebo doći“, naglasio je biskup Perić te progovorio o pobožnosti prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera od obnove redovite crkvene hijerarhije prema Srcu Isusovu. Podsjetio je kako se Stadler na svome ustoličenju 15. siječnja 1882. „svrstao pod zastavu Srca Isusova“ te tako naslovio i svoju prvu biskupsku poslanicu, a također svoju prvostolnicu i cijelu nadbiskupiju stavio pod zaštitu Srca Isusova. Napomenuvši koje je sve projekte sluga Božji Josip Stadler poduzimao u slavu i pod patronatom Božanskoga Srca, mons. Ratko je konstatirao kako se iz svega toga zrcali neizmjerna ljubav, povjerenje i pobožnost prvoga vrhbosanskog nadbiskupa prema Srcu Isusovu. Primjer kojega u današnjem vremenu valja nasljedovati.

Liturgijsko pjevanje za vrijeme euharistije je animirao Zbor studenata Teološko-katehetskog instituta u Mostaru, pod ravnanjem prof. Nike Luburića.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik Marko zahvalio se mons. Ratku za raspoloživost, prihvaćanje i predslavljenje euharistije prvoga dana devetnice Presvetom Srcu Isusovu. Također i svim svećenicima koji su u koncelebraciji slavili euharistiju, Zboru mladih studenata Instituta za skladno i lijepo pjevanje pod dirigentskom palicom prof. Luburića kao i vjernom puku za aktivno sudjelovanje. Također je pozvao na aktivno sudjelovanje i u naredne dane devetodnevne obnove koja svaki dan započinje pobožnošću Presvetom Srcu Isusovu u 17.30, nastavlja euharistijskim slavljem u 18 sati te prigodnim predavanjima u 19 sati. Raspored svakoga dana je napisan na župnom listiću te ga vjernici mogu ponijeti svojim obiteljima. 

(tekst-foto:lj.s.)