SVEĆENIČKO REĐENJE VLČ. JOSIPA DEDIĆA

U srijedu, 28. listopada 2020. u sarajevskoj katedrali Srca Isusova pod Svetom misom, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić za svećenika je zaredio đakona vlč. Josipa Dedića.

U koncelebraciji s kardinalom Puljićem bilo je tridesetak svećenika, bogoslova i sjemeništaraca. Na početku Misnog slavlja kardinal Puljić je pozdravio suslavitelje, rodbinu ređenika, sve vjernike i na poseban način kandidata đakona Josipa Dedića, prenosi nedjelja.ba.

Nakon što je kandidat predstavljen, a kršćanski puk izrazio zahvalnost Bogu za taj čin, kardinal Puljić je uputio prigodnu homiliju.

Nakon homilije uslijedio je sam obred ređenja tijekom kojeg je ređenik obećao cijeloga života vršiti službu svećeništva, obavljati službu riječi u propovijedanju evanđelja i izlaganju katoličke vjere, pobožno i vjerno slaviti otajstva prema predaji Crkve te se posvećivati Bogu za spasenje ljudi. Dok su svi u katedrali pjevali litanijske prošnje, ređenik je ležao prostrt na tlu. Zatim je uslijedio najvažniji čin ređenja kada je kardinal Puljić položio ruke na glavu ređenika moleći u tišini.

Na kraju Misnoga slavlja, kardinal Puljić podijelio je novom svećeniku svjedodžbu o ređenju te zahvalio Bogu nad ovome daru, jer je, kazao je, svaki novi svećenik dar Crkvi. Prije nego što je kardinal Puljić blagoslovio sve nazočne, vlč. Josip svima je podijelilo svoj mladomisnički blagoslov.

Mlada Misa vlč. Dedića bit će u subotu, 31. listopada u njegovoj rodnoj župi Presvetoga Srca Isusova u Prozoru.

Josip Dedić sin je Ante i Jele r. Petrović, rođen 28. listopada 1996. u Livnu. Dolazi iz župe Presvetog Srca Isusova u Prozoru, gdje je također kršten i krizman. Gimnaziju je završio u KŠC-u Travnik, a filozofsko-teološki studij na KBF-u Univerziteta u Sarajevu. Primio je sve službe i ispunio sve potrebne uvjete. (kta)