Svečano Euharistijsko slavlje na Božić u sarajevskoj katedrali

Na svetkovinu Rođenja Gospodinova – Božić, 25. prosinca 2018. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvodio je svečano Euharistijsko slavlje u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini mons. Luigijem Pezzutom i uz koncelebraciju 11 svećenika među kojima je bio i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, prepošt Vrhbosanskog kaptola mons. Ante Meštrović i katedralni župnik i sarajevski dekan preč. Mato Majić.

Kardinal Puljić je zahvalio  svim predstavnicima medija koji izvješćuju o božićnim događanjima. Također je kazao da su brojni predstavnici raznih razina u društvu uputili božićne čestitke njemu i preko njega svim katolicima u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i u Bosni i Hercegovini. Zahvalio je svima za upućene božićne čestitke i svima čestitao Božić.

Obraćajući se vjernicima okupljenim u katedrali i svima koji su Svetu misu pratili putem elektroničkih medija, kardinal Puljić u prigodnoj je propovijedi podsjetio  da je grijeh ušao u ljudsko srce te poremetio odnos čovjeka s Bogom i čovjeka s čovjekom pa čak i čovjeka s prirodom. Dodao je da ta poremećenost nije ostala trajna. Podsjetio je kako je Bog tijekom povijesti spasenja slao proroke i ljudima upućivao poruku nade da se oslobode onoga što je grijeh zarobio i poremetio. Podsjetio je na riječi iz poslanice Hebrejima da „više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima; konačno, u ove dane, progovori nama u Sinu“ (Heb 1,1).

„Upravo to otajstvo mi danas slavimo da se Bog utjelovio, postao čovjekom, progovorio čovjeku, približio se čovjeku, postao kao malo dijete“, naglasio je kardinal Puljić.

Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Nakon Svete mise kardinal Puljić ugostio je sve čestitare koji su došli čestitati mu u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog.

Foto: Zvonko Aždajić