STEPINČEVO U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

            U sarajevskoj katedrali Srca Isusova koncelebriranim misnim slavljem u večernjim satima, 10. veljače obilježen je spomendan kardinala blaženoga Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa kojega je blaženim proglasio Ivan Pavao II u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine.

            Euharistijskom slavlju je predsjedao i propovijedao mons. dr. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH. Biskupa Vukšića, svećenike, časne sestre, bogoslove i Božji narod je pozdravio prepošt Kaptola vrhbosanskog i rektor katedrale mons. Ante Meštrović. Između ostaloga u pozdravu je mons. Meštrović istaknuo kako „večerašnjim misnim slavljem u sarajevskoj katedrali Srca Isusova se želimo  pridružiti sunarodnjacima Hrvatima diljem svijeta i obilježiti spomendan blaženog Alojzija Stepinca čiji krepostan život i mučeničku smrt, unatoč komunističkim progonima, Božji je narod prepoznao i častio ga“.

            U homiliji  biskup  dr. Tomo Vukšić  je naglasio: „Danas na blagdan bl. Alojzija Stepinca, kad Crkva pred nas kao uzor i zagovornika stavlja ovoga mučenika, a u skladu s katoličkim naukom o kršćanskom mučeništvu, sličnost ovoga blaženika s Kristom, Božjim svjedokom, je višestruka. Iz toga Stepinčeva bogatstva za ovu prigodu izdvajamo samo vrednotu jedinstva Crkve i krepost strpljenja zato što se čine posebice suvremenim. Uočavaju se vrlo lako u njegovu gotovo beskrajnom strpljenju iz kojega je proizašlo dosljedno i vjerno svjedočanstvo, sve do davanja života, za jedinstvo Crkve i neraskidivu vezu s Petrovim nasljednikom“, podsjetivši da je na kušnje ondašnje vlasti Stepinčev odgovor bio svetački kratak i jasan: „Oni bi nam željeli nacionalnu Crkvu, Crkvu po uzoru ruske, kojom zapovijeda Staljin. Takovoj Crkvi oni bi rado dali subvencije, plaće, vratili i posjede, nju bi oni slavili u novinama, i koješta drugo. Ali je pitanje, da li bi takova Crkva zasluživala uopće ime Crkve Kristove.“ …“Stoga, neka dragi Bog nama svima, po primjeru i zagovoru blaženog Alojzija, dadne milost povjerenja u Božje proviđenje, krepost strpljenja i upornosti u izgrađivanju zajedništva i jedinstva dok, zajedno sa Stepincem i svim istinoljubivim ljudima, čekamo njegovo proglašenje svetim“, kazao je na kraju biskup Vukšić.

            U koncelebraciji je sudjelovalo pet svećenika, a bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa su ministrirali i animirali pjevanje.