PROSLAVLJENI JUBILEJI U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

Svečanim Euharistijskim slavljem u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, 8. prosinca 2018. svečano je proslavljena svetkovina Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije koju Sarajevska provincija Služavki Malog Isusa slavi kao svoju zaštitnicu, a Vrhbosanska nadbiskupiju kao svoju suzaštitnicu.

Misno slavlje je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s apostolskim nuncijem mons. Luigijem Pezzutom i pomoćnim biskupom vrhbosanskim mons. Perom Sudarom te uz koncelebraciju 22 svećenika i asistenciju dvojice đakona. Osim velikoga brojna sestara Služavki Malog Isusa, Zagrebačke i Splitske provincije na čelu s njihovim glavaricama i vrhovnom glavaricom s. Marijom Banić, na Svetoj misi sudjelovale su i sestre drugih kongregacija, bogoslovi i drugi vjernici.

U uvodnoj riječi kardinal Puljić pozdravio je sve prisutne u katedrali. Čestitao je patron Provinciji Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i cijeloj Družbi Služavki Malog Isusa. Spomenuo je jubilej 100. obljetnice smrti njihova utemeljitelja sluge Božjeg nadbiskupa Stadlera, 150. obljetnice njegova svećeničkog ređenja i 175. obljetnice rođenja. Posebno je pozdravio hodočasnike iz Prozora.

Na kraju Svete mise riječi pozdrava i zahvale uputila je provincijska glavarica s. Maria-Ana Kustura koja je između ostaloga kazala: „Stadlerova teška vremena u Bosni i Hercegovini kao da još uvijek traju u ovoj zemlji, pa stoga i mi drage sestre, po primjeru našeg svetog utemeljitelja nastavimo svim žarom i odlučnošću služiti Bogu, svetoj Crkvi i svakom čovjeku posebno malenom i siromašnom“.

Nakon toga sve sestre Služavke Malog Isusa zajedno su izmolile „Posvetu Blaženoj Djevici Mariji“.

Potom su svi pošli u dno katedrale i okupili su oko groba nadbiskupa Stadlera te, između ostalog, zajedno izmolili molitvu za njegovo proglašenje blaženim.

Tijekom Svete mise liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Nakon Svete mise nastavljeno je druženje u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije.


Foto: Zvonko Aždajić