PROSLAVA ZAŠTITNIKA VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE I SARAJEVSKE KATEDRALE

Vrhbosanska nadbiskupija i sarajevska katedrala u nedjelju, 21. lipnja 2020. svečano su proslavili svoga zaštitnika Presveto Srce Isusovo. Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini mons. Luigijem Pezzutom, nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem te dijecezanskim biskupima iz Banje Luke i Mostara mons. Franjom Komaricom i mons. Ratkom Perićem. Koncelebriralo je 12 svećenika, a na Svetoj misi sudjelovao je i veći broj redovnica među kojima i provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina s. M. Kata Karadža te bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu.

Uvodeći u Misno slavlje kardinal Puljić pozdravio je nuncija Pezzuta i sve nazočne biskupe zahvaljujući im za dolazak, sve svećenike, redovnike, redovnice i vjerni narod Božji. Podsjećajući da ove nedjelje pada i spomendan sv. Alojzija Gonzage, čestitao je imendan nunciju Pezzutu po kojem je i dobio ime Luigi. Također je pozvao sve okupljene da na poseban način mole za cijelu Vrhbosansku nadbiskupiju Presvetom Srcu Isusovu pod čiju je zaštitu ovu mjesnu Crkvu stavio prvi vrhbosanski nadbiskup, sluga Božji Josip Stadler.  Prigodnu propovijed uputio je nadbiskup koadjutor mons. dr. Tomo Vukšić.

Tijekom Svete mise liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. (Dio teksta preuzeto iz KTA, fotografije iz KTA i KT)