PROSLAVA TIJELOVA U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo, 15. lipnja 2017. u sarajevskoj katedrali Srca Isusova svečano Misno slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz suslavlje 13 svećenika i uz sudjelovanje većeg broja redovnica raznih družbi te bogoslova i drugih vjernika. Na Misi su, između ostalih, sudjelovala i djeca iz Dječjeg doma „Egipat“ koji vode sestre Služavke Malog Isusa.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je podsjetio da je tijekom povijesti Crkve uvedena ova svetkovina da bi u ljudima probudila "dublju svijest veličine i ljepote ovog otajstva koje danas slavimo". Dodao je da bi to otajstvo trebalo zapravo posebno slaviti na Veliki četvrtak. „Budući da je tada u liturgijskom ozračju otajstvo našega otkupljenja, muka i smrt Kristova, svečani način slavljenja otajstva tijela i krvi Kristove prenesen je na ovu svetkovinu“, pojasnio je kardinal Puljić te izrazio žaljenje da vlasti nisu donijele zakon o neradnim danima u vrijeme blagdana pa ovu svetkovinu katolici još uvijek moraju obilježavati radnim danom iako su se Crkve i vjerske zajednice u BiH međusobno dogovorile o svetkovanju blagdana te o tome informirali mjerodavne vlasti.

Nakon pričesti uslijedila je euharistijska procesija s četiri postaje unutar katedrale uz pobožno sudjelovanje svih vjernika.

Tijekom Mise pjevao je Bogoslovski zbor „Stjepan Hadrović“.

Svetkovina Tijelova slavi u četvrtak nakon nedjelje Presvetog Trojstva. U središtu je čašćenje Oltarskog sakramenta pri čemu se osobito ističe nazočnost „cijelog Krista“ u posvećenoj hostiji. Povijesno gledano najvažniji poticaj za uvođenje ovog blagdana bila su viđenja redovnice Julijane iz Lütticha u XIII. stoljeću. Za cijelu Crkvu ovu je svetkovinu propisao papa Urban IV. 1264. U hrvatskom se jeziku za ovu svetkovinu pored naziva Tijelovo koristi se i naziv Brašančevo.

Dio teksta i fotografije preuzeto iz KTA