PROSLAVA SRCA ISUSOVA

Vrhbosanska nadbiskupija i sarajevska katedrala, u nedjelju 10. lipnja 2018. proslavile su svog naslovnika – Srce Isusovo. Prije Svete mise na katedralnom pragu vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića i predsjedatelja misnog slavlja mons. dr. Marina Barišića splitsko-makarskog nadbiskupa  je dočekao prepošt Kaptola vrhbosanskog  i rektor katedrale mons. Ante Meštrović. Nadbiskupi  su poljubili križ i poškropili nazočne blagoslovljenom vodom. Potom su se pomolili na grobu prvog vrhbosanskog nadbiskupa sluge Božjega Josipa Stadlera u zapadnoj lađi katedrale.

Euharistijsko slavlje započelo je svečanom procesijom i liturgijskom popijevkom „O Srce Sina Božjega“. Na početku Svete mise kardinal Puljić pozdravio je sve nazočne u katedrali i sve koji su Misno slavlje pratili putem valova Radio Marije. Nakon što je pozdravio predsjedatelja mons. Barišića, uputio je pozdrav apostolskom nunciju u BiH mons. Luigiju Pezzutu, biskupu mostarsko-duvanjskom i apostolskom upravitelju trebinjsko-mrkanskom mons. Ratku Periću, vojnom biskupu u BiH mons. Tomi Vukšiću i pomoćnom biskupu vrhbosanskom mons. Peri Sudaru. Pozdravio je i 19 nazočnih svećenika među kojima je bio generalni vikar mons. Luku Tunjića i provincijalov delegat fra Nikica Vujica. Svoj pozdrav uputio je i časnim sestrama i bogoslovima i svim vjernicima, a posebno Prijateljima Malog Isusa koji su organizirano došli iz Gromiljaka i Maglaja predvođeni sestrama Služavkama Malog Isusa na grob nadbiskupa Stadlera. Podsjetivši da se na svetkovinu Presvetog Srca Isusova slavi Dan posvećenja klera, kardinal Puljić pozvao je sve nazočne da mole za svećenike.

 „U svim romanima, u svim jezicima i kulturama, na svoj način uvijek je prisutna ova tema: ljubav. Ne pišemo romane. Ali ipak svatko od nas ima i jest jedan roman. I u ovoj našoj knjizi života, od prve do zadnje stranice prisutna je ljubav koju na svoj način osjećamo; osjećamo žeđ ljubavi, želimo biti ljubljeni, voljeni; želimo ljubiti i voljeti. Odakle ova želja u nama? Stvoreni smo na sliku Božju. Bog je ljubav; i stvorio nas je iz ljubavi“, kazao je nadbiskup Barišić u prigodnoj propovijedi.

„Gospodin nas ljubi očinskom i majčinskom ljubavlju. I On sam se predstavlja da je Bog milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju, dobrotom i vjernošću“, naglasio je nadbiskup Barišić.

Na kraju svoje propovijedi nadbiskup Barišić pozvao je na molitvu i sudjelovanje na Trećem nacionalnom susretu katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna 2018. u Splitu i Solinu.

Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a u asistenciji su bili bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa. ( Fotografije KTA)