PROSLAVA SRCA ISUSOVA – NASLOVNIKA VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE I PAPINA DAN

Svečanim Euharistijskim slavljem u nedjelju, 30. lipnja 2019. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu obilježen je Papin dan i proslavljen naslovnik Vrhbosanske nadbiskupije Presveto Srce Isusovo.

Sveti misu predvodio je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto u zajedništvu s biskupima Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i uz koncelebraciju 13 svećenika, a Misno slavlje izravno je prenosila Radio Marija Bosne i Hercegovine.

Pozdrav svim nazočnima uputio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, ističući da ovom proslavom žele počastiti božansko Srce kojemu je posvećena i katedrala i Vrhbosanska nadbiskupija. Dodao je da, uz ovo slavlje, također obilježavaju Papin dan koji je povezan sa svetkovinom svetih Petra i Pavla koju su proslavili dan ranije. „Petar naših dana jest papa Franjo koji sada vodi Crkvu i za kojeg ćemo na poseban način moliti tijekom ove Svete “, kazao je kardinal Puljić te pozdravio predsjedatelja Misnog slavlja nuncija Pezzuta, zatim apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskupa mons. Henryka Hosera te članove Biskupske konferencije: biskupa banjolučkog mons. Franju Komaricu, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Ratka Perića, vojnog biskupa u BiH mons. Tomu Vukšića i pomoćnog biskupa banjolučkog mons. Marka Semrena. Pozdravio je i sve svećenike među kojima: savjetnika Apostolske nuncijature u BiH mons. Henryka M. Jagodzinskog, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenka Šteku i delegata franjevačkog provincija Bosne Srebrene fra Nikicu Vujicu. Pozdravio je i časne sestre, među kojima su bile provincijska glavarica sestara Služavki Malog Isusa s. M. Maria-Ana Kustura i provincijalna glavarica sestara Milosrdnica sv. Vinka Paulskog s. M. Julijana Djaković, zatim bogoslove i druge vjernike.

Na kraju Svete mise nuncij Pezzuto zahvalio je kardinalu Puljiću što je i ovaj put velikodušno stavio katedralu na raspolaganje za ovu molitvu za Svetog Oca napominjući da su se ove godine ujedinila dva događaja – svetkovina Srca Isusova i molitva za Papu. Dodao je kako vjeruje da bez probodenog Srca Isusova ne bi bilo Crkve, jer je ona proizišla iz Srca Isusova, a samim tim ne bi bilo ni Pape. „Tako su ove dvije stvarnosti u cijelosti u skladu“, kazao je nuncij Pezzuto zahvaljujući subraći u biskupstvu i svećenicima. „Osjećam se uvijek jako ujedinjen s vama, molim s vama i blizu sam vama i vašim pastoralnim nastojanjima“, rekao je nuncij Pezzuto te zahvalio redovnicama i Katedralnom mješovitom zboru „Josip Stadler koji je „vrlo lijepo animirao pjevanje tijekom ovog liturgijskog slavlja“, zatim asistenciji, bogoslovima i puku Božjem te poželio da žive u dubokom zajedništvu sa Srcem Isusovim i da mole za Papu i za pastire Crkve.