Proslava Božanskog milosrđa 2018

U prigodi svetkovine Nedjelje Božanskog milosrđa u katedralnoj župi Presvetog Srca Isusova održana je od 1. do 7. travnja ove godine duhovna obnova župe s prigodnim temama, pobožnostima, diejljenju sakramenta pomirenja, euharistijskim klanjanjima i vrhuncem obnove euharistijskim slavljima. Kroz tjedan obnove kao i na samu svetkovinu Božanskog milosrđa sarajevska prvostolnica bila je središte okupljanja i sudjelovanja vjernika katedralne župe, kao i vjernika sarajevskih župa te vjernika župa izvan Sarajeva.

Duhovna obnova je započela na svetkovinu Uskrsa večernjim euharistijskim slavljem koje je predslavio vlč. Jakov Kajinić, duhovnik bogoslova Vrhbosanske bogoslovije, u koncelebraciji vlč. Marka Majstorovića, katedralnog župnika i dekana sarajevskog dekanata. U svojoj homiliji vlč. Jakov je govorio na temu Isusove muke, smrti i uskrnuća za otkupljenje i spasenje čovjeka naglasivši da je autentična duhovnost uvijek ispunjena razmišljanjem o Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću. Krist ne odustaje od križa, prihvaća izvršiti volju Boga Oca. No plan Božjega otkupljenja ne završava smrću njegova Sina, nego se nastavlja u spasenjskom planu čuda Kristova uskrsnuća. Uskrs daje poruku da voljom Božjom prihvaćamo i ljubimo svoj životni križ jer svima nam je preko križa doći do Uskrsa. I ovotjedna duhovna obnova želi sve potaknuti na povratak Bogu koji nas u svom božanskom milosrđu neizmjerno ljubi. Za vrijeme euharistijskog slavlja liturgijsko pjevanje animirao je band Veritas. 

U utorak, 2. travnja, euharistijsko slavlje je predslavio katedralni župnik vlč. Marko u koncelebraciji vlč. Ive Jezidžića, župnika Župe Sv. Ilije proroka Čemerno, i vlč. Marija Ćosića, ravnatelja Katoličkog školskog centra u Sarajevu. Kroz tematiku Milost i blagoslov proslave svetkovine milosrđa za pojedinca i župnu zajednicu vlč. Marko je posvijestio važnost Božanskog milosrđa za svakog čovjeka te svijest koliko je Božansko milosrđe nazočno u životu i pojedinca i zajednice. Također pozvao je na molitvu i aktivno sudjelovanje kroz ponuđene milosne dane duhovne obnove te na obraćenje srca i povratak milosrdnom Bogu Oco u vjeri da će samo tako Božansko milosrđe u našem životu biti i djelatno.

U nastavku obnove trećega dana nazočni vjernici su mogli promišljati i moliti za više vjerničkog milosrđa i anagažman prema potrebitima, na poseban način prema misijama. U homiliji euharsitisjkog slavlja koje je predslavio mons. Luka Tunjić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije i ravnatelj Papinskih misijskih djela BiH, govoreći o ljubavi prema misijama kao prilici za više milosrđa u životu kršćanina mons. Tunjić prvo je upoznao vjernike sa misijama i misjikim djelovanjem Katoličke Crkve te statističkim poražavajućim podatcima vrlo teškog stanja siromašnih zemalja diljem svijeta s posebnim naglaskom na Afriku i Južnu Ameriku i još poražavajućim činjenicama po pitanju bacanja hrane u 'bogatijem dijelu svijeta'. U nastavku homilije promišljao je i pozvao vjernike na pojedinačni i zajednički odgovor kako i na koji način biti misionar bez obzira gdje se nalazili i što radili, stavljajući u središte molitvu kao središte svakog djelovanja iz kojeg onda proizilazi slijed i praćenje godišnje dinamike aktivnog misijskog djelovanja. Papa Franjo je kazao da su misije srce kršćanske vjere te da misije nisu samo trajna obveza nego privilegij svakog kšćanina. Kao kršćani smo i navjestitelji evanđelja, a u srcu evanđelja upravo stoji milosrđe.

U koncelebraciji su bili katedralni župnik vlč. Marko, vl. Ivo Jezidžić i vlč. Dražen Radrigović, Župnik Župe sv. Petra i Pavla Kašina i voditelj karizmatske zajednice Dobri pastir u Zagrebu, a  zbor katedralne župe je animirao liturgijsko pjevanje drugoga i trećega dana duhovne obnove.

Srijeda i četvrtak, 4. i 5. travnja, predslavitelj euharistijskih slavlja vlč. Dražen Radrigović u homilijijama kao i u prigodnim predavanjima nakon euharsitijskih slavlja govorio je o četiri temelja vjerničkog i duhovnog života: Riječ Božja, euharistija, zajedništvo i molitva. Animiranje liturgijskog slavlja ova dva dana predvodili su bračni par Gleđ-Markos iz Dubrovnika, a u koncelebraciji na misama su bili župnik vlč. Marko, vlč. Ivo Jezidžić i vlč. Josip Knežević, rektor Vrhbosanske bogoslovije.  

Kroz sve dane duhovne priprave vjernici su imali prigodu napisati svoje molitvene nakane koje su bile prikazane u euharistijskim slavljima kroz dane obnove kao i na samu svetkovimu Božanskog milosrđa.