Priprava za Svetkovinu Božanskoga milosrđa

Župni ured Presvetog Srca Isusova – katedrala kroz cijeli ovaj tjedan organizira liturgijski program i pripravu za Svetkovinu Božanskoga milosrđa.

Priprava je započela na Uskrs molitvom krunice Božanskoga milosrđa u 17:30sati i slavljem svete mise u 18:00sati koju je predslavio vlč. Jakov Kajinić, duhovnik u VBS-u. U poticajnoj propovjedi progovorio je o prvome daru uskrsnuloga Gospodina, a to je milosrđe koje je iskazao prema svakomu čovjeku polažući svoj život kako bi mu darovao život vječni. Vrijednost ovoga spasenjskoga čina pobuđuje u nama želju za promjenom i dostojanstvenijim životom, onakvim kakvoga je propovjedio sam Isus Krist.

Na drugi dan priprave (ponedjeljak, 28. ožujka 2016) svetoj misi u 18:00sati koju je predslavio vlč. Jakov Kajinić predhodila je molitva krunice Božanskoga milosrđa koju su animirali grupa iz Pule: Sestra Jaira, članica družbe Milosrdnoga Isusa i troje štovatelja Božanskoga milosrđa (gospođa Ljiljana, gospođica Tajana i gospodin Klaudio). Nakon svetog misnoga slavlja uslijedio je jednosatni program u kojem su gosti iz Pule najprije predstavili Družbu sestara i njihovo djelovanje u svijetu, a potom su progovorili o vlastitom radu i karizmi, gdje je stavljen naglasak na evangelizaciju i širenje pobožnosti Božanskomu milosrđu u Istarskome području.

Treći dan priprave (utorak, 29. ožujka 2016) započeo je krunicom Božanskoga milosrđa, a sveto misno slavlje predslavio je vlč. Stipo Knežević, župnik u Prozoru i tom prilikom liturgijsko pjevanje animirao je tamburaški sastav župe Presvetoga Srca Isusova – Prozor. U propovijedi koju je vlč. Knežević uputio vjernicima ponovno je stavljen naglasak na darivanje božanskoga milosrđa, i to konkretno osobi – Mariji Magdaleni. Tim darom svoj život grešnice promijenila je u vjerno služenje i praćenje Gospodina sve do Križa.

Nakon svetog misnoga slavlja grupa iz Pule je pripremila meditaciju pred slikom milosrdnoga Isusa koja je naslikana prema želji samoga Gospodina, a koju je povjerio svetoj Faustini, uz čiju je pomoć i opise izrađena slika koja se javno časti. Ovom prigodom su izložene i moći svete Faustine te blaženoga Mihaela Sopoćka (njezinoga duhovnika) koje se čuvaju u sestarskome samostanu u Puli.

Četvrti dan priprave (utorak, 30. ožujka 2016) započeo je molitvom krunice i čitanjem citata iz dnevnika svete Faustine. A svetu misu u 18:00sati predsjedao je biskup Mostarsko-Duvanjski i apostolski administrator Trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić. Koji je u sadržajnoj propovijedi okupljene vjernike podsjetio na stvarnost uskrsnuća Gospodina Isusa Krista. A naša zadaća je plodove toga uskrsnuća propovijedati i živjeti, kako bismo imali dobre i svete vjernike, redovnike, redovnice i svećenike.

Liturgijsko pjevanje animirao je zbor KŠC-a sv, Josip Sarajevo, a nakon svetoga misnoga slavlja vjernici su imali priliku iskazati štovanje moćima svete Faustine i blaženoga Mihaela Sopoćka.

Tjedan priprave nastavlja se i sljedeća tri dana prema programu kojega je već objavio naš župni ured.