PRIPRAVA I PROSLAVA SVETKOVINE BOŽANSKOGA MILOSRĐA II

Katedralna župa Presvetog Srca Isusova u Sarajevu organizirala je od 27. ožujka do 3. travnja pripravu za svetkovinu Božanskoga milosrđa koja se slavi na drugu nedjelju po Uskrsu. Program priprave započeo je na Uskrs, a svečanim misnim slavljem i procesijom sa slikom milosrdnoga Isusa na Bijelu nedjelju zaključena je duhovna priprava i sama proslava svetkovine.

Kroz dane priprave, duhovni program je započinjao molitvom krunice Božanskoga milosrđa u 17:30 h, nakon čega je slijedila sveta misa. Prva dva dana, krunicu su animirali vjernici sarajevskih župa, a misna slavlja je predvodio vlč. Jakov Kajinić, duhovnik bogoslova u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu.

Treći i četvrti dan priprave, duhovni program prije i poslije svete mise animirala je s. Jaira, članica Družbe sestara Milosrdnog Isusa iz Pule u čijoj su pratnji bili i članovi molitvene zajednice štovatelja Božanskoga milosrđa. Grupa iz Pule predstavila je polje svojega djelovanja s mladima, starima i bolesnima, a naglasak je bio u njihovom apostolatu širenja pobožnosti prema Božanskomu milosrđu. Većinu programa i poticaja pratili su citati iz dnevnika sv. Faustine čije su moći, zajedno s moćima bl. Mihaela Sopoćka, njezina duhovnika, vjernici mogli počastiti i iskazati štovanje u srijedu nakon mise.

Misno slavlje na treći dan priprave predvodio je vlč. Stipo Knežević, župnik u Prozoru, a liturgijsko pjevanje animirao je tamburaški sastav župe Presvetoga Srca Isusova – Prozor.

Četvrti dan priprave misno slavlje i sadržajnu propovijed uputio je biskup Mostarsko-duvanjski i apostolski administrator Trebinsko-mrkanski mons. Ratko Perić, a liturgijsko pjevanje je animirao zbor KŠC-a sv. Josip – Sarajevo.

U sljedeća tri dana duhovne priprave krunicu te program prije i poslije svete mise animirali su članovi zajednice Dobri pastir koji su došli u pratnji vlč. Dražena Radigovića, iz svetišta Marija Bistrica, koji je predslavio mise i poticajno govorio o temi milosrđa, naglašavajući vrijednost spasonosnog Božjega djelovanja u Isusu Kristu koji je iskazivao milosrđe: oslobađajući od grijeha, liječeći od bolesti i spašavajući od lutanja.

A na samu svetkovinu euharistijsko slavlje predvodio je mons. Ivan Milovan, porečko-pulski biskup u miru koji je ovom prilikom krstio dvoje djece, što je bio dodatni razlog za slavlje župne zajednice i svih hodočasnika koji su došli u sarajevsku katedralu. Po završetku mise nazočni su se uputili zajedno sa slikom Milosrdnoga Isusa u svečani procesijski ophod oko katedrale te dostojanstveno i u tišini molili za vlastite nakane.

A nakon toga je uslijedilo i zajedničko druženje u dvorištu katedralnog župnog ureda.

S obzirom da je tijekom cijeloga tjedna priprave, a i na samu svetkovinu Božanskog milosrđa veliki broj vjernika došao u katedralu, župnik vlč. Marko Majstorović zajedno sa svojim najbližim suradnicima, nije krio zadovoljstvo te je na kraju oduševljeno prokomentirao da je Božansko milosrđe uistinu bilo na djelu, budeći i ulijevajući novu nadu čovjeku, izgubljenome u buci svijeta i u vlastitim problemima.

Ljubo Zadrić/KT