PRIJATELJI MALAOGA ISUSA U KATEDRALI

Članovi, podupiratelji i simpatizeri Društva Prijatelja Maloga Isusa iz Zagrebačke, Splitske i Sarajevske provincije predvođeni sestrama Služavkama Maloga Isusa na čelu s vrhovnom glavaricom Družbe s. M. Radoslavom Radek, utemeljiteljicom Društva s. M. Mirjam Dedić i sadašnjom ravnateljicom s. M. Anom Marijom Kesten, hodočastili su u subotu, 1. listopada 2016. u Sarajevo na grob sluge Božjega Josipa Stadlera u katedralu Presvetoga Srca Isusova. Vrhovna uprava Društva Prijatelja Maloga Isusa organizirala je ovo hodočašće za svoje članove prigodom Svete godine milosrđa i 135. obljetnice biskupskog ređenja sluge Božjega Josipa Stadlera za vrhbosanskog nadbiskupa.

U prvostolnici Vrhbosanske nadbiskupije svečano euharistijsko slavlje u 10.30 sati predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz sudjelovanje rektora katedrale mons. Ante Meštrovića I nekoliko svećenika iz Vrhbosanskog kaptola, Bogoslovije i dva svećenika hodočasnika vlč. Danijel  župnik iz Ciste Velike i vlč. Tomislav Kralj župnik župe sv. Nikole iz Bistre kraj Zagreba. Nekoliko svećenika je bilo na raspolaganje za sakrament pomirenje prije Mise i tijekom sv. Mise. Sveto misno slavlje uzveličao je pjesmom zbor iz župa Katuni-Kreševo i Šestanovac pod vodstvom s. M. Danke Žaper i prof. Ivana Bošnjaka iz Splita.

Više od 500 hodočasnika koji su pristigli iz 45 župa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine pred katedralom je dočekao, blagoslovio i uveo kroz sveta vrata rektor mons. Meštrović. Upoznao je hodočasnike o povijesti katedrale, njenoj značajnoj umjetnosti i ljepoti. Na početku misnog slavlja, mons. Ante je pozdravio uzoritog kardinala Vinka Puljića,  svećenike, sve sestre Služavke Maloga Isusa.

U propovijedi kardinal Puljić je Prijateljima Maloga Isusa istaknuo ljubav sv. Male Terezije prema Djetetu Isusu, čiji je blagdan Crkva slavila upravo na taj dan, te ih potaknuo da  poput Male Terezije budu Isusove igračke, da se predaju u Njegove ruke. 

Nakon popričesne molitve Prijatelji Maloga Isusa obnovili su svoja obećanja koje je predvodio vlč. Tomislav Kralj,  koji je i član Društva PMI. Nakon obnove obećanja slijedila je pozdravna riječ vrhovne glavarice Družbe. Sestra  Radoslava je zahvalila kardinalu Vinku što je predsjedao svetom misnom slavlju kao i ostalim svećenicima, sestrama kao i PMI.

Po završetku pozdravne riječi s. Radoslave, kardinal se sa svećenicima uputio prema grobu sluge Božjega Josipa Stadlera gdje je predmolio molitvu za njegovo proglašenje blaženim. PMI pratili su procesiju pjevanjem svoje himne „O Presveto Dijete…“.

Drugi dio hodočasničkog programa nastavljen je u Stadlerovoj katedrali, u 13.30 sati.

Prigodni duhovno-glazbeni program posvećen Malenome Isusu, Blaženoj Djevici Mariji, Presvetom Srcu Isusovu, i sluzi Božjemu nadbiskupu Josipu Stadleru pripremili su Prijatelji Maloga Isusa iz sve tri Provincije. Program su vodile s. M. Marina Perić i gđa Lidija Kepić PM.

Na kraju hodočasnicima se obratila s. Ana Marija Kesten, ravnateljica Društva.