PETROVO I SVEĆENIČKO REĐENJE U KATEDRALI

U srijedu, 29. lipnja 2016., na svetkovinu sv. Petra i Pavla u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić zaredio je osam đakona za svećenike tijekom svečanog Misnog slavlja. Petorica su ređeni za Vrhbosansku nadbiskupiju i trojica za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu. Koncelebrirao je veći broj svećenika uz sudjelovanje brojnih redovnica, bogoslova i drugih vjernika.
    U prpopovijedi kardinal Puljić Obraćajući se ređenicima potaknuo ih je da se oslobode svih okova koji ih mogu smetati pri ostvarivanju trostruke službe svećenika kao pastira, navjestitelja i posvetitelja. Poželio je da za njih čin ređenja ne bude samo vanjski znak već izraz njihove spremnosti da budu poučljivi u poniznosti, trajno ispovijedaju da je Krist sin Boga života te da sačuvaju vjeru u toj trci života.
    Nakon propovijedi uslijedio je obred ređenja.
Na kraju Mise kardinal Puljić je pročitao imena svećenika inkardiniranih u Vrhbosansku nadbiskupiju koji slave zlatni i srebrni jubilej svećeništva te nazočnima podijelio prigodne uspomene.
Tijekom Mise pjevao je zbor bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa „Stjepan Hadrović” pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.
    Za Vrhbosansku nadbiskupiju kardinal Puljić je za svećenike zaredio sljedeće đakone: vlč. Ivana Ivančevića iz župe Presv. Srca Isusova – Prozor, vlč. Dražena Kusturu iz župe Sv. Josipa – Zenica, vlč. Marka Sliškovića iz župe Sv. Ivana Krstitelja – Lug-Brankovići, vlč. Ljubu Zadrića iz župe Presv. Srca Isusova – Prozor i vlč. Antu Zubka iz župe Sv. Petra i Pavla – Kulina.
Za svećenike za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu kardinal Puljić zaredio je đakone: fra Silvana Di Benedetta iz župe Sv. Ivana Krstitelja – Kraljeva Sutjeska, fra Bojana Martinovića iz župe Sv. Ivana Krstitelja – Podmilačje i fra Ivana Mijatovića iz župe Uznesenja BDM – Tolisa.

Totografije preuzete iz KTA kao i dio teksta.