PETAK MUKE GOSPODNE

Današnje bogoslužje spominje se Kristove muke. Bogoslužje u čast križu zamjenjuje sakramentalno slavlje Kristove žrtve. Vjernici se pričešćuju euharistijskim kruhom koji je jučer posvećen na misi večere Gospodnje.

Služba Muke Gospodnje na Veliki petak sastoji se od tri dijela: službe riječi, klanjanja križu i svete pričesti. Predvoditelj obreda i poslužnici obučeni su u ruho crvene boje kao za misu, pristupe k oltaru, iskažu mu počast te se potom prostru ničice i mole neko vrijeme u šutnji. Zatim predsjedatelj pođe k sjedalu i započne molitvu. Uslijede čitanja i pjevanje Muke Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu. Nakon otpjevane Muke slijedi Sveopća molitva, pa otkrivanje i klanjanje križu, ljubljenje križa. Nakon toga slijedi sveta Pričest.

Na Veliki petak, 25. ožujka u sarajevskoj katedrali Srca Isusova bogoslužje je predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić uz nazočnost mons. Tome Vukšića, vojnog ordinarija u BiH, mons. Pere Sudara, pomoćnog vrhbosanskog biskupa, generalnog vikara mons. Luke Tunjića, trojice kanonika Kaptola vrhbosanskog i ostalih svećenika koji su odjeveni u svećeničke reverende, rokete i štole bili u prezbiteriju katedrale, a dio svećenika je bio u katedrali među vjernicima. Obredima je nazočio lijep broj vjernika koji su nakon obreda ljubili Kristov križ u pokrajnoj lađi katedrale uz asistenciju đakona vlč. Ljube Zadrića koji je pjevao Muku, a zborom bogoslova je ravnao vlč. Marko Stanušić.