PEPELNICA U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

Na Čistu srijedu – Pepelnicu, 26. veljače 2020. kojom Crkva započinje korizmeno vrijeme, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predvodio je Misu u sarajevskoj katedrali Srca Isusova. Uz koncelebraciju sedam svećenika i služenje dvojice đakona kod oltara, na euharistijskom slavlju okupili su se brojni vjernici među kojima su bile i redovnice kao i bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

Nakon naviještenoga evanđelja, kardinal Puljić je u propovijedi kazao kako ovom Čistom srijedom započinjemo vrijeme čišćenja. „Čišćenja naše savjesti od grijeha, čišćenja naših nakana da budu dobronamjerne, čišćenja od naših navika jer se navuče često pojedina ovisnost…

Nakon propovijedi kardinal Puljić je blagoslovio pepeo te je uslijedio obred pepeljanja tako što je vjernicima posipano na tjeme ili čelo malo pepela, nastalog spaljivanjem maslinovih grančica koje su blagoslovljene prošle godine na Cvjetnicu, uz poziv na obraćenje izražen riječima iz Knjige Postanka: „Spomeni se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti“ ili Isusovim riječima iz evanđelja po Marku: „Obratite se i vjerujte evanđelju!'“.

Misno slavlje skladnim pjevanjem animirao je zbor bogoslova Stjepan Hadrović pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. (Dio teksta i fotografije iz kta)