MOĆI SV. LEOPOLDA BOGDANA MANDIĆA U KATEDRALNOJ ŽUPI

U sklopu tjedna duhovne priprave za svetkovinu Božanskog Milosrđa vjernici katedralne župe kao i vjernici drugih župa imali su prigodu častiti moći sv. Leopolda Bogdana Mandića i moliti pred izloženim moćima kroz tri dana u sarajevskoj katedrali, od 6. do 8. travnja.

Svečani obred dočeka moći u katedralnu župu bio je 6. travnja, a moći su donešene u pratnji vjernika Župe i svetišta Sv. Leopolda Bogdana Mandića Maglaj zajedno sa vlč. Josipom Jeliće, župnikom i čuvarom svetišta.

Uvodni obred dočeka te liturgija Riječi bila je na ulazu u katedralu. Predslavitelj je bio uzoriti Vinko kardinal Puljić, Vrhbosanski nadbiskup i metropolita u zajedništvu s petnaestak svećenika te asistencijom bogoslova Vrhbosanske nadbiskupije. Moći do svetišta oltara, gdje su postavljene na čašćenje i molitvu, nosili su katedralni župnik i župnik svetišta Maglaj u proscesiji kardinala, svećenika i asistencije.

Uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predsalvio također Vinko kardinal Puljić u koncelebraciji nazočnih svećenika. U svojoj homiliji Kardinal se zaustavio na dva momenta – prvi o Božjoj riječi koju slušamo u danima vazmene osmine. Ta Riječ nas poziva i preispituje jesmo li i koliko smo Kristovi. Ako smo Kristovi onda smo spremni, ili bi trebali biti, i na žrtvu, na trpljenje. Upravo nas Božja riječ uskrsnog vremena hrabri da se ne bojimo ići za trpećim Kristom, ali i uskrslim. Neka nas patnje i trepljenja ne plaše, nego neka nam budu privilegij i ponos da smo možemo trpjeti za Krista.

Uskrsli Krist se ukazuje više puta preplašenim učenicima  kako bi im ojačao malaksalu vjeru. Vjera poput Ivanove „Gospodin je“ potrebna je i nama danas, potrebna nam je uskrsna vjera: u Uskrslog, živog, Gospodina. Današnje javno mnjenje nas često zbunjuje, dezorjentira… stoga ojačajmo svoju vjeru ljubavlju Uskrslog Krista, posjedočimo mu svoju vjernost, imajmo oko vjere za prepoznati prave vrijednosti života, života koji nas vodi uskrsnuću.   

U drugom dijelu kardinal Vinko se osvrnuo na svetački lik i značenje moći svetca. Trag Božjega milosrđa može doživjeti onaj tko je otvoren, tko je svjestan svoje grješnosti, svoje ljudske slabosti. Zato je Krist svojoj Crkvi ostavio znakove prepoznavanja Božanske milosti, na poseban način znak te Božje milosti imamo po sakramentu pomirenja,oproštenja. U ovom velikom daru trebamo prepoznati dar vjere u kojoj smo svjesni ne toliko da smo nešto sagriješili koliko imati zahvalnosti Bogu za njegovo neizmjerno milosrđe praštanja. Jer, kaže apostol, nismo otkupljeni srebrom ni zlatom, nego predragocjenom krvlju Kristovom.

Zato križ treba biti sadržaj našega kršćanskog života jer po Spasiteljevom križu Bog nam prašta, Bog nas otkupljuje. Evanđelist Luka, u petnaestom poglavlju svoga evanđeoskog izvještaja, svjedoči o Bogu kojeg nam Krist u potpunosti objavljueje – Bog koji traži, koji se raduje našem povratku, koji vjeruje izgubljenom sinu-kćeri, kazao je Kardinal.

Također, veliki dar primamo i po svećenicima, oni su produžena ruka Božjeg milosrđa. Ovdje pred nama je relikvijar s rukom sv. Leopolda, hrvatskog svetca i velikog ispovjednika duša (otac milosrđa), a čije ćete moći častiti u Tjednu milosrđa. Ruka nam posvješćuje da je Božje milosrđe blizu, no trebamo biti otvoreni za primiti ga.

U riječi homilije, Kardinal je pozvao i na molitvu za svećenike kako bi prepoznali i primili Božja nadahnuća kada podjeljuju sakramenat pomirenja po uzoru na sv. Leopolda. Također, pozvao je i na molitvu za dobru, skrušenu ispovijed svakog onog koji pristupa ovom sakramentu Božjega milosrđa. Isprosimo i živimo Božje milosrđe u našoj svakodnevici, kazao je kardinal na kraju svoju homilije.

Nakon euharistijskog slavlja štovanje i čašćenje moći iskazali su prvo kardinal Vinko, svećenici te asistencija. A potom su vjernici pojedinačno pristupali čašćenju moći. Za vrijeme čašćenja moći, kao i za vrijeme euharistijskog slavlja, liturgijske pjesme su animirali Vrhbosanski bogolsovi.

Zadnji dan duhovne priprave na uočnicu svetkovine Nedjelje Božanskog milosrđa, 7. travnja 2018., euharistijsko slavlje predslavio je vojni biskup u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić, u koncelebraciji župnika vlč. Marka, vlč. Mire Agostinia, umirovljenog svećenika, i vlč. Marka Mikića, vicerektora Vrhbosanske bogoslovije.

Na početku prigodne propovijedi biskup Vukšić podsjetio je da slave svetu Misu uoči Nedjelje Božanskoga milosrđa. „Stoga je na početku ovoga našeg razmišljanja svakako prikladno podsjetiti se osnovnih nakana koje bismo kao vjernici trebali imati dok obilježavamo ovaj važan misterij kršćanske vjere – misterij Božje dobrote: približiti i navijestiti svijetu istinu objavljenu u Svetom Pismu o Božjoj milosrdnoj ljubavi prema svakom čovjeku; izmoliti Božje milosrđe čitavom svijetu te poticati širenje apostolskoga pokreta Božjega milosrđa. Nakon što smo se podsjetili ovih osnovnih nakana, koje cijela Crkva ima dok obilježava Nedjelju Božanskoga Milosrđa, lako uočavamo da je u njezinu središtu osnovno poslanje kršćanstva koje postoji samo radi spasenja svakoga čovjeka po Isusu Kristu – Milosrdnom Spasitelju. I da smo toga ne samo svjedoci nego i djelatnici“, kazao je biskup Vukšić.

„Bog je svakom čovjeku već iskazao veliku čast i veliko milosrđe: po tomu što mu je dao dostojanstvo svoje slike i prilike, po tomu što ima život, a da ni jedno ni drugo čovjek ničim nije zaslužio. To je dar Božjega Milosrđa. Zato je pobožnost Nedjelje Božanskoga milosrđa prije svega zahvalnost Bogu za već iskazano veliko dobro. Iskazao je Bog milosrđe prema svakom čovjeku po tomu što mu je dao mogućnost da svoju sličnost s Bogom ostvaruje čineći dobro. Iskazao je Bog svoje milosrđe prema svakom čovjeku po tomu što je na svijet, kao čovjekova Spasitelja, poslao svoga Sina koji je postao čovjek, a da nije prestao biti Bog. Iskazao nam je čast i milosrđe po tomu što je Božji Sin postao naš brat. Iskazao nam je čast i milosrđe po tomu što je Isus uskrsnuo da bismo mi mogli ispovijedati vjeru u uskrsnuće našega tijela i svoj život vječni. Božje Milosrđe je drugo ime za naše ponuđeno spasenje“, rekao je biskup Vukšić.

„Put našega spasenja sastoji se od dvoga: prvo, od osobnog obraćenja, to jest odustajanje od Adama i posljedica njegova pada te pristajanje uz Isusa i njegov način, i, drugo, od naviještanja Božje milosrdne ljubavi prema svakom čovjeku. Naravno, potrebno je izmoliti milosrđe čitavom svijetu: riječima i djelima. To je veliko djelo na koje smo pozvani. Pozvani smo također naviještati da je Božje Milosrđe, po Isusovu djelu, otkupilo svakoga čovjeka i cijeli svijet. Objektivno, Isus je pobjednik nad smrću i nad svakom posljedicom Adamova pada i naših osobnih grijeha. On je milosrdna nadoknada za sve to. On je besplatna, bezuvjetna i stalna ponuda našega spasenja. To je otkupljenje! A da bi naše otkupljenje, koje je Isus objektivno već napravio, postalo i naše spasenje, potrebno je da čovjek dadne svoj pristanak. Da iskaže iskrenu želju da to hoće. Da se potrudi. Da pokaže i dokaže da mu je stalo. Jer Božje milosrđe nas je otkupilo bez nas, ali nas neće spasiti bez nas“, kazao je biskup Vukšić koji je na kraju potaknuo da „kao svjedoci Božjega milosrđa, iz zahvalnosti za iskazanu brigu i ljubav, također činimo djela milosrđa. Tjelesna: 1. Gladna nahraniti; 2. Žedna napojiti; 3. Siromaha odjenuti; 4. Putnika primiti; 5. Bolesnika i utamničenika pohoditi; 6. Zarobljenike i prognanike pomagati; 7. Mrtve pokopati. I duhovna: 1. Zdvojna savjetovati; 2. Neuka poučiti; 3. Grješnika pokarati; 4. Žalosna i nevoljna utješiti; 5. Uvrjedu oprostiti; 6. Nepravdu strpljivo podnositi; 7. Za žive i mrtve Boga moliti“

Na kraju euharistijskog slavlja biskup Vukšić blagoslovio je djecu, te su podijeljeni prigodni darovi koje je za svu djecu pripremio župnik.  

Nakon blagoslova djece uslijedio je Koncert duhovne glazbe koji je izveo Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. Župnik vlč. Marko zahvalo je članovima Katedralnog mješovitog zbora što su pripremili prigodni koncert kao duhovnu pripravu za svetkovinu Nedjelje Božanskog milosrđa. 

Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ izveo je sljedeće skladbe:  

1.         Pjevajte Gospodinu (Peter Wagner)

2.         Na nebu moje duše (L. van Beethoven)

3.         Svrši stopi moje (Krsto Odak)

            Solo: Dragan Pavlović, bariton

4.         Gabriel's Oboe – iz filma „Misija“ (Ennio Morricone)

            Marko Stanušić, orgulje

5.         Velik je Gospodin (Miroslav Martinjak)

            Solo: s. Bernarda Horvat, sopran; Vladimir Bundić, tenor

6.         Pjevaj hvale, Magdaleno (Cithara octochorda; harm: V. Žganec))

            Solo: Dragan Pavlović, bariton

7.         Conquest of Paradise – iz filma: 1492: Osvajanje raja

            (Vangelis – Evangelos Odysseas Papathanassiou)

            Marko Stanušić, orgulje

8.         Kyrie – iz „Messe solennelle“ (Louis Vierne)