MISNO SLAVLJE NA NOVU GODINU U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

Na svetkovinu Bogorodice Marije, prvog dana Nove 2019. godine, 1. siječnja, kada Crkva obilježava 52. Svjetski dan mira, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvodio je svečano Euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u Sarajevu. U koncelebraciji su bila devetorica svećenika, među kojima je bio prepošt Kaptola vrhbosanskog mons. Ante Meštrović, kanonik i rektor katedrale, sarajevski dekan i katedralni župnik preč. Mato Majić, katedralni  župnik katedralne župe u Skopju vlč. Davor Topić, a asistirala su trojica đakona. U uvodnom dijelu kardinal Puljić pozdravio je sve nazočne u katedrali i sve koji su Svetu misu pratili putem valova Radio Marije Bosne i Hercegovine.

Na početku propovijedi kardinal Puljić podsjetio je da na svetkovinu Bogorodice Crkva obilježava 52. Svjetski dan mira ističući da je papa Franje i ove godine za taj dan uputio svoju Poruku pod naslovom: „Dobra politika je u službi mira“. Tumačeći spomenutu Poruku, kazao je da papa Franjo, kao što su to učinili i biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine proglašavajući Misijsku godinu, podsjeća na temeljno poslanje Isusovih učenika da naviještaju njegovu riječ. Dodao je da se u Poruci navode Isusove riječi upućene Isusovim učenicima: „U koju god kuću uđete, najprije recite: ‘Mir kući ovoj!’ Bude li tko ondje prijatelj mira, počinut će na njemu mir vaš. Ako li ne, vratit će se na vas“ (Lk 10, 5-6). Kazao je i da je „donošenje mira je u središtu poslanja Kristovih učenika“ te da papa Franjo cijeli svijet naziva „zajedničkim domom“ u kojem Isus treba govoriti, jer se utjelovio i došao u taj dom u koji je potrebno donositi Kristov mir.

Kardinal Puljić zaključio je svoje tumačenje Papine Poruke za Svjetski dan mira navodeći riječi Svetog Oca da postoje „tri neraskidivo povezane dimenzije mira u čovjekovu srcu i mira u društvu: mir sa samim sobom, mir s drugima i mir s čitavim stvorenim svijetom. Na kraju je spomenuo Papin poziv da se politika mira uvijek nadahnjuje na himnu „Veliča“ koji je „Marija, Majka Krista Spasitelja i Kraljica mira, pjevala u ime cijelog čovječanstva“.

Liturgijsko pjevanje tijekom Svete mise animirao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Foto: Zvonko Aždajić