MISA VEČERE GOSPODNJE

Ovim misnim slavljem, na Veliki četvrtak, slavi se posljednja Isusova večera. Na Veliki četvrtak Isus je izgovorio zahvalnu molitvu. Tog je dana više puta apostolima Isus uputio ove riječi: „Ljubite jedan drugog kao što sam ja ljubio vas“. Te večeri Isus je ustanovio sakrament svoja tijela i svoje krvi. Svetu misu. To je oporuka koju je ostavio uoči svoje smrti. Svetu misu slavimo spominjući se svega što je Isus za nas učinio: njegova života, smrti i uskrsnuća.

Isus je toga dana ustanovio, osim Euharistije i sakrament svećeničkog reda. Također i zapovijed o bratskoj ljubavi

Potrebno je odstraniti od sebe sve što nosi podvojenost. Potrebno je međusobno pomirenje kako bi se moglo primiti Onoga koji nas je do kraja ljubio.

Poslije homilije pod ovom misom, gdje je to moguće, organizira se pranje nogu. Predstojnik zajednice pere noge nekima od braće. Tako po Kristovu primjeru daje znak da i mi trebamo biti služitelji svoje braće. Ljubiti ljude znači prihvatiti ih, pomagati im i služiti im. Sve to označuje čin pranja nogu.

Poslije popričesne molitve prenosi se Svetootajstvo na pohranu. Vjernicima se preporuča dolazak i molitva i razmatranje o Kristu koji nas je ljubio do kraja, kako bismo i mi mogli ljubiti jedni druge.

U sarajevskoj katedrali, 24. ožujka misu Večere Gospodnje je predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji pomoćnog vrhbosanskog biskupa mons. dr. Pere Sudara, Tajnika Apostolske nuncijature u BiH, generalnog vikara mons. Luke Tunjića, prepošta Kaptola vrhbosanskoga i rektora katedrale mons. Ante Meštrović, kanonika i dekana KBF dr. Darka Tomaševića i drugih svećenika.

Nakon propovijedi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić oprao je noge vijećnicima sarajevskih župa koji su bili gosti, nakon mise, kod kardinalova stola.

Svetootajstvo je preneseno u pokrajnu lađu gdje je pohranjeno, ali i izloženo vjernicima na štovanje u večernjim satima i tijekom sutrašnjeg dana, na Veliki petak.