MISA VEČERE GOSPODNJE U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

Na Veliki četvrtak u večernjim satima, 13. travnja 2017. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar slavio je svečanu Misu Večere Gospodnje u zajedništvu s vojnim biskupom u BiH mons. Tomom Vukšićem te uz suslavlje 16 svećenika i uz sudjelovanje većeg broja redovnica, bogoslova i vjernika.

Misom Večere Gospodnje slavi se spomen ustanovljenja Euharistije ili spomen Gospodnje Pashe po kojoj se trajno uprisutnjuje novozavjetna žrtva pod sakramentalnim znakovima. Slavi se, također, i spomen ustanovljenja svećeničkog reda po kojem se u svijetu trajno ponazočuje Kristovo poslanje i žrtva. Ujedno se pokazuje ljubav kojom je Krist ljubio čovjeka sve do smrti.

Po uzoru na Isusovu gestu pranja nogu dvanaestorici apostola biskup Sudar je nakon homilije oprao noge dvanaestorici župljanima iz sarajevskih župa. Ovim se, po Kristovu primjeru, daje znak da kršćani trebaju biti služitelji svojoj braći i sestrama, a ljubiti ljude znači prihvatiti ih, pomagati im i služiti im.

Nakon pričesti Sveto Otajstvo je preneseno u bočnu lađu katedrale kamo na Veliki petak i na Veliku subotu dolaze vjernici moliti se u tišini.

 Tekst i fotografije preuzete od KTA