MISA POSVETE ULJA

U sarajevskoj katedrali Srca Isusova, u srijedu 23. ožujka vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić je slavio misu posvete ulja. Ova misa se slavi na Veliki četvrtak, ali se radi okupljanja većeg broja svećenika može slaviti i ranije, što je u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i praksa. U tom slavlju vidno mjesto imaju dekani trinaest dekanata koji sveta Ulja nose u svoje dekanate da bi ih lakše preuzeli svećenici, župnici u dekanatu.

Ova misa što je biskup koncelebrira sa svojim svećenicima u kojoj se posvećuju sveta ulja očituje zajedništvo svećenika s njihovim biskupom. Nakon propovijedi bude obnova svećeničkih obećanja.

Na ovaj dan svećenici u Vrhbosanskoj nadbiskupiji daruju svoj prilog za odgoj novih svećeničkih i redovničkih zvanja diljem svijeta. To je Dan Djela svetog Petra apostola.

Za vrijeme Svete mise blagosljivlja se bolesničko ulje koje se koristi za bolesničko pomazanje i posvećuje krizmano ulje koje se koristi kod sakramenta krštenja, potvrde i svetoga reda, kao i kod posvete oltara i crkve.

Fotografije su preuzete iz KTA