Katedralna župa u Sarajevu u devetodnevnoj obnovi za proslavu Naslovnika

Katedralna župna zajednica započela je 30. svibnja 2018. devetodnevnu pripravu za proslavu svetkovine Presvetog Srca Isusova, Naslovnika župe. Kroz dane devetnice vjernici katedralne župe kao i vjernici okolnih župa u Sarajevu svakodnevno su dolazili „primiti blagoslove koji im pripadaju“.

Prve dane po otvaranju devetnice, od 31. svibnja do 2. lipnja, obnovu je predvodio fra Josip Blažević, provincijal Franjevačke provincije konventualaca iz Zagreba. Marija najvjernija službenica Gospodnja, Isusova objava Božanskom Srcu, životom omiljeti Srcu Isusovu su tematike koje su bile središte homilija koje je fra Josip izricao u euharistijskom slavlju. A nakon svete mise prigodna predavanja imao je o zamkama i opasnostima magije, okultizma, uroka, iscjelitelja, vidovnjaka i raznih sekta. Fra Josip, povlačeći paralelu između vjere i nevjere, odnosno posezanja za magijskim i drugim zamkama Zloga, i vjere u živoga euharistijskoga Isusa Krista, upozorava na poteškoću vjere današnjih kršćana, koji unatoč ispovijedanju vjere gube orijentir života. Stoga vjernik je pozvan na pročišćavanje osobne vjere koja se kod kršćana vrlo često isprepliće sa poganskim i new age-ovskim. Upravo euharistijsko klanjanje, sv. misa i sakramenti su najmoćnije sredstvo u borbi protiv zla, naglasio je fra Josip. U euharistijskom klanjanju, koje je predvodio fra Josip, u zahvalnosti za dar vjere, za mnoge primljene milosti, okupljena zajednica je molila i za „iscjeljenje“ duše, za biti cio Kristov.

U nastavku danâ devetnice, od 3. do 5. Lipnja, euharistijska slavlja je predslavio p. Marko Glogović, pavlin i osnivač Centra za nerođeni život – Betlehem. U misnim propovijedima pater je govorio o Božjoj riječi koja liječi ljudska srca i oslobađa straha. U predavanjima nakon sv. mise vjernike je upoznao sa aktivnostima Centra za nerođeni život. Također govorio je i o grijesima koji uništavaju ljubav prema Bogu i prema čovjeku te svemu stvorenome: bogopsovka, abortus, ovisnosti i dr. Radikalnost života u i po vjeri te prijanjanje uz Božju živu riječ oslobađa čovjeka od zlih sklonosti. 

Pretposljednji, osmi, dan devetnice euharistijsko slavlje je predslavio fra Ivan Šarčević, profesor na Franjevačkoj bogosloviji u Sarajevu. Tema dana je bila Zalaganje za mir – štovanje Srca Isusova. Srce je središte čovjeka, ono je simbol ljubavi. Samim blagdanom Srca Isusova se želi istaknuti neizmjerna Božja ljubav prema svakom čovjeku, kazao je fra Ivan.

Ono što je bila zajednička nit propovijedi i predavanja u danima duhovne priprave jeste poziv da nasljedujemo Božje milosrđe onako kako nam ga je pokazao Isus – do kraja i bezuvjetno. Tako ljubeći čovjek će pronaći svoj mir, gradit će mir sa svakim čovjekom. Zato je nužno stati pred Isusa, upokojiti se i slušati što će reći. „Od Isusove škole zdravih emocija, preko njegova probodenoga boka i krvi koja se daruje kao krv novoga saveza s Bogom i ljudima do izgubljenosti, valja nam prelaziti put krotkosti i poniznosti, svakodnevnoga stvaranja mira među ljudima.“ (I.Š.) Duhovno se pripremajući za svetkovinu Prečistog Srca Isusova zakoracimo u Kristovu školu izgradnje emocija, našega središta, našega srca.

Ljepoti i bogatstvu euharistijskih slavlja kroz sve dane doprinijeli su skladni i raspjevani glasovi zborova koji su u određenom danu animirali liturgijsko pjevanje: župni zbor i zbor mladih band Veritas, zbor bogoslova Vrhbosanske bogoslovije i zbor iz Vrgorca i Opuzena.

(tekst/foto: lj.s.)