HODOČAŠĆE TRAVNIČKOG I BRČANSKOG DEKANATA

U sklopu Godine milosrđa u katedralu Srca Isusova hodočastio je travnički i brčanski dekanat u subotu, 12. studenog. Na početku koncelebriranog misnog slavlje uputio je pozdrav mons. Ante Meštrović, rektor katedrale i prepošt Kaptola: Dekanima, travničkom mons. Mati Janjiću i brčanskom preč. Damiru Ivanoviću, te gučogorskom arhiđakonu mons. dr. Pavi Jurišiću, časnim sestrama i Vjernicima – hodočasnicima.
Iz Travničkog dekanata hodočastile su župe: Brajkovići, N. Travnik – Uzašašće Gospodinovo, Novi Travnik – Presveto Trojstvo, Travnik, Turbe, Vitez (s 2 autobusa), Nova Bila, Ovčarevo, Guča Gora, Dolac. Oko tristo hodočasnika
Svećenici koji su dopratili vjernike: fra Leon Pendić, vlč.  Andrej Lukanović, vlč. Nikola Lovrić, fra Slavko Petrušić, fra Dario Udovičić,  fra Drago Pranješ, fra Velimir Bavrka i đakon fra Julijan.
Iz Brčanskog dekanata hodočastile su župe: Brčko, Zovik, Ulice, Poljaci, Dubraava, Špionica (oko 170 hodočasnika).
Svećenici koji su dopratili hodočasnike: vlč. Mato Majić, fra Niko Josić, fra Miroslav Ikić.
Upućen je pozdrav  bogoslovima, Zboru iz N. Travnika koji je pjevao pod misom pod ravnanjem s. Anđele kao i predvoditelju misnog slavlja vlč. Jakovu Kajiniću duhovniku Vrhbosanske bogoslovije.
Mons. Meštrović je kratko protumačio kako dobiti potpuni oprost u Svetoj godini milosrđa. Iz riznice duhovnih dobara Crkve u Jubileju, posebno mjesto ima oprost koji se odnosi na vremenitu kaznu.
Osim Svetih vrata, tradicionalna su jubilejska obilježja: hodočašća i oprost. Potpuni oprost vremenite kazne za grijehe može se odnositi na vlastite grijehe, ali i na duše pokojnih. Da bi se primio oprost, Crkva upozorava da je potrebno: ispovjediti se, sudjelovaati na Misi, pričestiti se izmoliti molitve na nakanu Svetoga Oca prigodom hodočašća u jubilejsku crkvu (Katedrala – prolazak kroz Sveta vrata).
Započelo je misno slavlje. U propovijedi vlč. Kajinić je naglasio „Kod Boga nije naše ime zagubljeno u velikim knjigama ljudskih registara, nego kako lijepo reče prorok, naše je ime zapisano u dlanove Njegove ruke. Radi toga smijemo moliti ustrajno i s vjerom jer će nam kroz molitvu pomoći da otkrijemo svu dubinu Njegove ljubavi. Kroz molitvu će nam oblikovati srce i vidjet ćemo da je najbolje ono što Bog hoće i kako Bog hoće“.
Prije Mise u 10, 30 bila je prigoda za sv. Ispovijed kojoj su pristupali hodočasnici skrušeno. Ispovjedilo je desetak svećenika, a koncelebriralo je 14. svećenika. Prije misnog slavlja o katedrali i njezinoj umjetničkoj ljepoti govorio je mons. Meštrović.