Euharistijsko slavlje Austrijske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH

U Nedjelju solidarnosti, 4. ožujka 2018. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, zajedničko Euharistijsko slavlje slavili su članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Austrijske biskupske konferencije koja od 5. do 8. ožujka 2018. u glavnom gradu Bosne i Hercegovine održava svoje redovito proljetno zasjedanje kao izraz solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini.

Svetu misu predvodio je i prigodnu propovijed uputio predsjednik Austrijske biskupske konferencije kardinal Christoph Schönborn, nadbiskup bečki, u zajedništvu s apostolskim nuncijima u Bosni i Hercegovini i Austriji te još 11 članova Austrijske BK i svih šest članova Biskupske konferencije BiH. Koncelebriralo je 20 svećenika, uz sudjelovanje časnih sestara, bogoslova te drugih vjernika među kojima je bio i austrijski veleposlanik Martin Pammer.

„U ime nas biskupa iz Bosne i Hercegovine, u ime Crkve katoličke u BiH, u ime ovih vjernika prisutnih u katedrali, a posebno u svoje ime“ radosnu dobrodošlicu braći u episkopatu iz Austrije na čelu s kardinalom Schönbornom izrazio je predsjednik Biskupske konferencije BiH kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski.

U prigodnoj propovijedi kardinal Schönborn kazao je da je za Austrijsku biskupsku konferenciju poseban trenutak da mogu i smiju održati svoje zasjedanje u Sarajevu i biti gosti kardinala Puljića i vjernika Sarajeva i Bosne i Hercegovine te dodao da postoje snažne veze između Austrije i Bosne i Hercegovine.

U okviru Misnog slavlja jedan od izravnih potomaka obitelji Habsburg gđa Camilla Habsburg-Lothringen predala je kardinalu Puljiću relikvije blaženoga Karla Austrijskoga, koji je kao car i kralj u tijeku Prvoga svjetskog rata, pokušao svim svojim snagama zaustaviti rat i bio jedini vladar koji je podržao mirovne inicijative pape Benedikta XV.

Tijekom Mise pjevao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.