EKUMENSKO BOGOSLUŽJE RIJEČI U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

Prvog dana Molitvene osmine, 18. siječnja 2018. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu Ekumensko bogoslužje Riječi predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz sudjelovanje apostolskog nuncija mons. Luigija Pezzuta, pomoćnog biskupa vrhbosanskog mons. Pere Sudara te većeg broja svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova i drugih vjernika. U svom pozdravu kardinal Puljić posebnu je dobrodošlicu poželio mitropolitu dabrobosanskom gospodinu Hrizostomu i većem broju pravoslavnih svećenika koji su došli u njegovoj pratnji.

Materijale za ovogodišnju svjetsku Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana pripravile su crkve s Kariba. Karibe čine Karipsko more i otoci u tom moru i kontinentalne države uz ovo more te obližnji otoci u Atlantskom oceanu. Kolonijalne su sile zloupotrebljavale Bibliju, da bi opravdale podjarmljivanje domaćeg stanovništva i mnogih drugih koji su došli iz Afrike, Indije i Kine, ali  Biblija je postala izvor utjehe i oslobođenja za mnoge koji su trpjeli pod kolonijalnom vlašću. Biblija sve do danas ohrabruje vjernike na Karibima u zauzimanju za ljudsko dostojanstvo i bolje uvjete života.

Nakon navještaja Božje riječi, uslijedilo je obraćanje mitropolita Hrizostoma. Između ostaloga mitropolit Hrizostom je naglasio da „rimokatolici i pravoslavni, kao i svi razjedinjeni kršćani svijeta, žive u posljedicama drugog pada 1054. godine“.  Papa Pavao VI. i patrijarh Atenagora 1964. godine „skinuli“  su anatemu. Mitropolit Hrizostom istaknuo je potrebu kajanja i promjena. (Foto kta).