Ekumenska služba riječi u sarajevskoj katedrali

Na početku Molitvene osmine 18. siječnja 2019. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je Ekumensko bogoslužje riječi predsjednik Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, u večernjim satima prvog dana Molitvene osmine za jedinstvo kršćana.

Zajedno s kardinalom Puljićem bili su mitropolit dabrobosanski gospodin Hrizostom i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto. U pratnji mitropolita Hrizostoma došli su: protojerej-stavrofor Vladimir Stupar, jerej Nemanja Đurinović te đakoni Nemanja Vasiljević i Budimir Gardović. Na bogoslužju je sudjelovao i pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar i brojni svećenici, redovnici i redovnice te bogoslovi Nadbiskupijskog Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater u Sarajevu sa sjedištem u Vogošći i bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa koji su bili u asistenciji i animirali liturgijsko pjevanje.

Prigodnu propovijed uputio je mitropolit Hrizostom koji je na početku „svima sabranim u ovoj katedrali u ime našeg jedinstva, za koje se molimo“, zaželio „sretnu i blagoslovljenu Novu 2019. godinu – godinu u kojoj sve naše nade polažemo na našu jedinu istinsku Nadu Krista Gospodina“.

            Na našu žalost, mi kršćani suvremene Europe, a posebno našeg Balkana, sami sebe zarobljavamo i okivamo nekim našim zakonima grijeha, nekim našim istinama, nekim našim isključivostima. Zaboravljamo na ovaj uzvišeni poziv da budemo slobodni slobodom kojom nas je Krist oslobodio i da možemo jedni druge ljubiti kao sami sebe“, kazao je mitropolit Hrizostom ističući da je ljubav „stup kršćanskog jedinstva“.