DUHOVNA OBNOVA U ŽUPI PRESVETOG SRCA ISUSOVA U SARAJEVU

Katedralna župa Presvetog Srca Isusova u Sarajevu završetak Godine milosrđa i početak nove crkvene godine obilježila je čašćenjem moći/relikvija svetaca, Apostola Božjeg milosrđa. Čašćenju moći sv. Ivana Pavla II., sv. sestre Faustine Kowalske i blaženog Mihaela Sopoćka od 25. do 27. studenoga 2016. prethodila je duhovna obnova u sarajevskoj katedrali.

Program priprave sva tri dana zaopčinjao je u 17 sati katehezom na temu dana, a koju su živo, kreativno i slikovito animirale sestre Družbe Milosrdnog Isusa iz Poljske i Pule, čija karizma je slavljenje, naviještanje i moljenje Božjega milosrđa za cijeli svijet.

U petak, 25. studenoga promišljalo se na temu „Bog je sama ljubav i milosrđe“, nakon čega je uslijedila molitva krunice Božanskog milosrđa. Središnji dio dana bilo je euharistijsko slavlje koje je predslavio vlč. Mirko Tomas, čuvar svetišta Milosrdnog Isusa Đakovačke nadbiskupije, u koncelebraciji župnika i sarajevskog dekana vlč. Marka Majstorovića i drugih svećenika. Na koncu prvoga dana obnove bilo je euharistijsko klanjanje koje je predvodio također vlč. Tomas. Liturgijsko pjevanje za vrijeme euharistijskog slavlja kao i euharistijskog klanjanja animirali su bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu.

Drugog dana obnove u subotu, 26. studenoga, tema kateheze bila je „Uzdati se u Boga“. Nakon kateheze uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predslavio vlč. Tomas u koncelebraciji svećenika, a liturgijsko pjevanje animirali su mladi s Bitrika. Nakon euharistijskog slavlja vjernici su mogli pogledati filma „Sv. Faustina Kowalska“ te i na taj način bolje upoznati život svetice i objavu koju je primila u širenju štovanja Božjeg milosrđa.

U nedjelju, 27. studenoga, katehezom „Promijeniti se u milosrđe“ te  molitvom krunice Božjeg milosrđa započeo je treći dan obnove. Euharistijsko slavlje u katedrali na ovu prvu nedjelju došašća u 18 sati predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kardinal Puljić u koncelebraciji svećenika. Liturgijsko pjevanje animirao je zbor iz župe Žepče.

Čašćenjem moći Apostola Božjeg milosrđa zaključena je trodnevna duhovna obnova župe, na kojoj je sudjelovao veliki broj župljana te vjernika sarajevskih župa i okolice. Tijekom svih dana duhovne obnove bila je prigoda za sakramenat pomirenja, na poseban način trećega dana kada je organizirana za vjernike tzv. velika božićna ispovijed.

Neka Božje milosrđe, koje nikada ne zatvara vrata čovjeku, probudi u nama zaspalu nadu kako bi bili doista radosni svjedoci neiscrpivog milosrđa koje nam Bog svakodnevno i na različite načine dariva. Na nama je da se otvorimo ovoj dobroti. Svetci, Apostoli Božjeg milosrđa, kojima smo u danima duhovne obnove iskazivali čašćenje i štovanje, neka nas i  dalje prate na putovima vjere, nade i ljubavi, kako bi kao zaljubljenici u Isusa Krista, postali ljudi molitve, razmatranjam, djelovanja i neumornog služenja Crkvi i svijetu. To je svakodnevna zadaća koja je pred nama. Ne bojmo se – na nebu imamo velike zagovornike, od njih naučimo zanos vjere. Velika je i očita zaista Božja dobrota, ljubav i milosrđe prema ljudima!

 

Financijsku pomoć u realizaciji duhovne obnove donirala je Poljska ambasada u Bosni i Hercegovini. Ovom prigodom iskreno zahvaljuje uime Župe Presvetog Srca Isusova i osobno vlč. Marko Majstorović, župnik i dekan sarajevskog dekanata.