ĐAKONSKO REĐENJE U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

U katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu, 2. prosinca 2018., na prvu nedjelju Došašća vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predvodio je euharistijsko slavlje i zaredio za đakone trojicu kandidata Franjevačke provincije Bosne Srebrene i trojicu kandidata Vrhbosanske nadbiskupije.

Za đakone su zaređeni: fra Nikola Pejčin iz župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Jajce, fra Franjo Baraban iz župe sv. Franje Rumboci pokraj Prozora, fra Josip Kapetanović iz župe sv. Ane Banbrdo (Lepenica) pokraj Kiseljaka, Petar Mihael (Adnan) Jašarević iz župe sv. Josipa Sarajevo, Ivan Dragičević iz župe sv. Ante Padovanskog Žepče i Stipica Lešić iz župe sv. Ivana Krstitelja Travnik.

U koncelebraciji  brojnih svećenika je bio  i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, poglavari sva tri bogoslovna sjemeništa u Sarajevu, župnici župa iz kojih dolaze ređenici, profesori na bogoslovnim učilištima i drugi. Na Svetoj misi sudjelovali su roditelji i rodbina šestorice novih đakona, zatim bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, Franjevačke teologije i Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Sarajevu, brojne redovnice i drugi vjernici koji su ispunili sarajevsku katedralu.

Nakon izrečene homilije, kandidati za ređenje izrazili su svoju spremnost prihvatiti posvećeno beženstvo, dnevno moliti časoslov te poštovanje i poslušnost dijecezanskom biskupu i zakonitom redovničkom poglavaru. Nakon litanija Svih sveti za vrijem kojih su đakoni ležali prostrti pred oltarom, kardinal Puljić je polaganjem ruku i posvetnom molitvom zaredio kandidate za sveti red đakonata.  Potom su župnici njihovih rodnih župa pomogli novozaređenim đakonima obući službenu liturgijsku odjeću: štolu, koja je znak dostojanstva i vlasti, i dalmatiku, simbol spasenja, radosti i pravednosti. Na kraju obreda ređenja, đakoni su primili evanđelistar iz nadbiskupovih ruku te s njim izmijenili cjelov mira i pristupili služenju kod oltara.

Tijekom Mise zajednički su pjevali zborovi Franjevačke teologije i Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i u Sarajevu.

Po završetku Euharistijskog slavlja nastavljeno je druženje oko obiteljskog stola u dvjema Bogoslovijama. (Foto kta)