BOŽIĆNI BOROVI U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

Svake godine za blagdan Božića kao i u svim crkvama, tako i u sarajevskoj katedrali Srca Isusova postavljaju se i ukrašavaju božićni borovi. Tako je bilo i ove godine. U tjednu između treće i četvrte nedjelje došašća ukrašavani su pristigli Borovi u katedrali i postavljanje jaslice. Dugi niz godina to s radošću i vrlo lijepo radi s. Zrinka Barišić kojoj pomaže gđa Kristina Matijević. Mnogi posjetitelji katedrale i vjernici koji dolaze na misna slavlja često prokomentiraju lijepu uređenost Prvostolnice.

            I ove godine tri bora za unutarnje uređenje katedrale je donirala općina Stari Grad te ovim putem zahvaljujemo gosp. Ibrahimu Hadžibajriću na donaciji.

            Bor ispred katedrale nalazi se na javnoj površini koja je dolaskom komunističke vlasti 1945. oduzeta iz nadležnosti Katoličke crkve te od tada trgom i prostorom ispred katedrale gospodari i raspolaže društvena zajednica. Trenutno Općina Stari Grad.

            Bor ispred katedrale godinama je u okviru uređenja grada pred Božić i Novu godinu postavljalo poduzeće „Park“, a troškove je pokrivao Grad Sarajevo. Zadnjih godina je ta praksa prestala.

            Ove godine je troškove za sječu, dovlačenje i postavljanje bora ispred katedrale donirala Općina Stari Grad kao i ukrašavanje kojega je uradila gđa Nataša koja je i ukrasila dio Općine Stari Grad.

            Kako Crkva ne može u svojoj režiji na javnoj površini vršiti nikakvu djelatnost i kako Grad ukrašava za Božić i Novu godinu društvena zajednica, bilo bi potrebno da netko od nadležnih struktura preuzme redovnu brigu postavljanja i ukrašavanja božićnog bora ispred katedrale kao i ukrašavanje trga.

 

Rektor katedrale