Božićna Polnoćka u sarajevskoj katedrali

Božić Misu Polnoćku u Božićnoj noći s 24. na 25. prosinca 2018. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s apostolskim nuncijem Luigijem Pezzutom te uz koncelebraciju osmorice svećenika i asistenciju jednog đakona.

Euharistijsko slavlje izravno je prenosila Radiotelevizija Bosne i Hercegovine, a popratili su i brojni drugi mediji.

U uvodnoj riječi kardinal Puljić je pozdravio sve katolike u katedrali kojima se  pridružio i veći broj sugrađana koji nisu katolici. Posebnu dobrodošlicu poželio je delegaciji mitropolita dabrobosanskog gospodina Hrizostoma koji zbog zdravstvenih razloga nije mogao osobno doći.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je kazao  da je božićna sveta noć posebna noć zato što se te noći dogodilo nešto posebno: blažena Djevica Marija rodila je Isusa Krista, Božjega Sina. Podsjetivši da su Josip i Marija došli iz Nazareta u Betlehem te da se upravo u to vrijeme Mariji navršilo vrijeme da rodi, kardinal Puljić posebno se osvrnuo na rečenicu da „za njih nije bilo mjesta u svratištu“.

„Ni danas nema za Isusa mjesta“, kazao je kardinal Puljić dodajući da nerijetko poslodavci otpuštaju majke koje nose dijete pod svojim srcem ili im prije zaposlenja stavljaju uvjet da ne rađaju djecu. Dodao je da se u isto vrijeme mnogi žale da nema radnika ili da nema djece pa se zatvaraju škole. „Nema za Isusa mjesta“, rekao je kardinal Puljić ističući da društvo donosi zakone prema kojima je dopušteno ubijati one nerođene dok u isto vrijeme organizira sudove za suđenje onima koji ubijaju nevine.

Tijekom Svete mise liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Foto: Zvonko Aždajić