BOGOJAVLJENJE I DAN SVETOG DJETINJSTVA U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

Svetkovina Bogojavljenja i Dan svetog djetinjstva svečano su proslavljeni, 6. siječnja 2017. Misnim slavljem u katedrali Srca Isusova u Sarajevu. Euharistiju je slavio pomoćni biskup vrhbosanski mons. dr. Pero Sudar koji je obilježio i obljetnicu biskupskog ređenja. Biskup Sudar zaređen je, 6. siječnja ratne 1994. u opkoljenom Sarajevu.

Prije početka Svete mise rektor katedrale mons. Ante Meštrović je u ime prisutnih svećenika, redovnica, bogoslova i vjernika uputio čestitku biskupu Sudaru kao i kardinalu Puljiću, koji iz objektivnih razloga nije sudjelovao na Misi, a kojeg je sveti papa Ivan Pavao II. posvetio za biskupa, 6. siječnja 1991. u bazilici sv. Petra u Rimu. Izrazio im je zahvalnost za njihovo služenje Vrhbosanskoj nadbiskupiji te pozvao nazočne da mole za njih.

Uvodeći u Misno slavlje biskup Sudar je pozvao sve da u Svetoj misi sudjeluju „zahvaljujući Bogu za njegovu objavu i za sve što ona nama, ali i cijelom čovječanstvu znači u hodu ovim životom u izgradnji boljeg svijeta, u izgradnji svijeta kakvoga Bog želi.“

Nakon naviještenog evanđeoskog misnog odlomka, katedralni župnik vlč. Marko Majstorović pročitao je Bogojavljenski navještaj Uskrsa za 2017. godinu koji će Crkva slaviti na Nedjelju uskrsnuća, 16. travnja kao središte čitave liturgijske godine iz kojeg proistječu svi sveti dani.

U prigodnoj propovijedi biskup Sudar je istaknuo da se današnjom svetkovinom slavi Božja objava čovječanstvu „čime je Bog pokazao da ne pravi nikakvu razliku u svome pristupu prema ljudima“. Kazavši da sva starozavjetna teologija Božji govor zatvara samo u izabrani narod, podsjetio je da se Novi zavjet otvara upravo spoznajom da se Bog objavio svim narodima podjednako. „Današnja svetkovina, zapravo, jest vrhunac objave, ne samo Boga, nego objave čovjeka i tog neraskidivog veza između Boga koji se objavljuje, koji poziva, i čovjeka koji traga“, ustvrdio je biskup Sudar.Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor „Josi'p Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. (kta).