Orgulje u sarajevskoj prvostolnici Srca Isusova

Na početku svečanog Euharistijskog slavlja, 16. lipnja 2017. u sarajevskoj katedrali Srca Isusova nadbiskup metropolit vrhbosanski blagoslovio je obnovljene orgulje u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Dok su zvuci obnovljenih orgulja ispunjali katedralni svod, kardinal Puljić je, zajedno s apostolskim nuncijem mons. Luigijem Pezzutom i pomoćnim biskupom mons. Perom Sudarom te devetoricom svećenika, pošao na kor katedrale te obavio obred blagoslova obnovljenih orgulja. Obred je završen blagoslovnom molitvom, škropljenjem orgulja blagoslovljenom vodom i kađenjem. Nakon blagoslova nastavljeno je Misno slavlje u povodu kolaudacija katedralnih orgulja. Među koncelebrantima bio je i svećenik njemačke biskupije Aachen (Ahen) mons. Heribert August, počasni kanonik Kaptola vrhbosanskoga, koji je pomogao unutarnju obnovu katedrale 2011. godine i sadašnju obnovu orgulja. Na Svetoj misi sudjelovao je i njemački orguljar Hans-Peter Klein (Klajn) koji je od siječnja 2014. marljivo radio na popravku 128 godina starih orgulja, a pored njega bila je i njegova supruga Angelike. Za ovu prigodu iz njemačkog grada Aachena i obližnjih mjesta došla u glavni grad Bosne i Hercegovine veća grupa njemaćkih dobročinitelja.

Na kraju Svete mise riječi zahvale svima koji su sudjelovali na različite načine u obnovi orgulja uputio je rektor katedrale mons. Ante Meštrović.

Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Poslije Svete mise uslijedio je koncert orguljske glazbe, a za orguljama je bio prof. Hartmut Feifel (Fajfel), orguljaš iz Aachena.

Nakon koncerta upriličen je prigodni domjenak u Svećeničkom domu tijekom kojeg su dobročiniteljima podijeljeni prigodni darovi i zahvalnice.

Orgulje je izradila zagrebačka tvrtka Heferer 1886. godine. Iste godine bile su na izložbi u Budimpešti i tom prigodom nagrađene velikom kolajnom. U katedralu Srca Isusova orgulje su instalirane u ljeto 1889. godine. Mehaničke su trakture (Kegellade) i posjeduju 2 manuala, pedal, 22 zvučna registra, stupaljku za crescendo-decrescendo cijelih orgulja, te stupaljku za žaluzije II. manuala, zatim Pedalkoppel I-P, Manualkoppel i 5 fiksnih kombinacija: Pianissimo, Piano, Mezzoforte, Forte i Fortissimo. Parcijalno su obnavljane 1932. i 1989. godine i do danas su gotovo u cijelosti izvorno sačuvane. Tijekom zadnjeg rata katedrala je bila oštećena (svi vitraji i rozeta iznad orgulja bili su razbijeni), pa su i orgulje zbog vlage i velikog broja detonacija granata bile oštećene.

Nakon što je završena obnova ponutrice katedrale, temeljita obnova orgulja počela je početkom siječnja 2014. i, uz prekide, trajala sve do lipnja 2017. godine. Nabavljen je novi mijeh, a u orgulje je ugrađen midi sistem, tzv. “Hauptwerk”, tako da je, uz realne zvučne registre, sada moguće svirati i veći broj semplovanih (snimljenih) povijesnih orgulja velikih graditelja kao što su: Gottfried Silbermann, Michael Engler, Johann Heinrich Mundt, Pierre Marchand, Jean Boizard, Aristide Cavaillé-Coll, Tomaš Močnik i mnogi drugi. Ovim sistemom sarajevske katedralne orgulje postaju koncertni instrument na kojem je omogućeno izvoditi gotovo cijeli orguljski repertoar svih glazbenih razdoblja. Orgulje je, zajedno sa svojom suprugom Angelikom, temeljito obnovio orguljar Hans-Peter Klein, čovjek, koji je čitav svoj život proveo u renomiranoj i ujedno najvećoj njemačkoj orguljskoj tvrtki “Klais” u Bonnu. Od svega srca im zahvaljujemo, a isto tako, od svega srca zahvaljujemo brojnim prijateljima donatorima iz Njemačke (Aachenska biskupija), koji su financirali obnovu katedralnih orgulja.

Prof. Hartmut Feifel rođen je Aalenu 1959. godine. Nakon završene mature studirao je medicinu i stomatologiju na sveučilištu u Tübingenu, te je uspješno završio studij u oba smjera. Specijalizirao je oralnu i maksilofacijalnu kirurgiju. Redovni je profesor na Medicinskom fakultetu Tehničkog sveučilišta u Aachenu (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen – RWTH).

U ranim školskim danima počeo se baviti crkvenom glazbom, te je svirao orgulje u svojoj rodnoj župi u Aalenu. Između 2009. i 2011. završio je školovanje za crkvenog orguljaša u biskupiji Aachen. Danas je prvi zamjenik orguljaša u katedrali u Aachenu, a redovito nastupa i po drugim župama u ovom gradu. Član je i prvi predsjednik udruge „Kultura orgulja – Aachen“. (kta) Foto, Zvonko Aždajić

WordPress Photo Gallery Plugin

PROPOVIJED KARDINALA PULJIĆA

BLAGOSLOV I KOLAUDACIJA KATEDRALNIH ORGULJA, 16.6.2017.

Draga braćo i sestre, posebno dragi gosti i dobročinitelji!

Večeras slavimo ovu Misu zahvalnicu u čast Božanskom Srcu, komu je posvećena ova katedrala i ova nadbiskupija.

Ovu katedralu je sagradio prvi nadbiskup sluga Božji dr. Josip Stadler 1884-1889. Do sada je tri puta obnavljana. Prvi puta 1935. Godine, onda za stogodišnjicu katedrale 1985-1989. Zadnja obnova je bila od 27.IX. 2010 do 15. X. 2011. Vraćen joj je izgled prvotni zahvaljujući našim dobročiniteljima koje je okupio počasni kanonik Stolnog kaptola mons. August Heribert iz Aachena. Istom čovjeku zahvaljujem da smo pristupili obnovi i orgulja u ovoj katedrali koje su napravljene u Zagrebu 1886. Nekoliko godina je strpljivo i uporno rađeno na njima po rukama vrijednog meštra gospodina Hansa- Petera.

Danas slavimo Boga s ovim orguljama zahvaljujući svim dobročiniteljima kao i svim izvođačima radova. Djelo je to ljubavi prema Bogu koji nas ljubi kako zapisa sv. Ivan, a danas je naviješteno u prvom čitanju. Ovo što se iz ljubavi radi i ostvaruje ima svoju trajnu vrijednost, ne samo za ovozemaljski život nego i za vječnost. Zahvalni smo svim dobrim ljudima koji su nas obdarili svojom ljubavlju te su nam pomogli i obnovu katedrale i obnovu ovih orgulja. Time ćemo omogućiti ljudima da doživljavaju Boga kroz ljepotu gradnje a i kroz  glazbu koja će poticati duše na pobožnost. Bog je ne samo dobrota i istina nego i ljepota. Ako je nas Bog toliko ljubio te je dao svoga Sina za nas, onda smo dužni i mi jedni druge ljubiti i tako mijenjati ovaj svijet opterećen beznađem.

Da bi Boga spoznali i prihvatili potrebno nam je ponizno srce kako nas u evanđelju Isus poučava. Bog se malenima objavljuje. Pred Bogom svi mi spoznajemo svoju malenost, bez obzira što imali i što znali. U ovoj svagdanjoj borbi života nerijetko osjećamo zamor života, zato nas Isus poziva da se okrijepimo u njemu. Poziva nas da se učimo od njega koji je blaga i ponizna srca. Taj okrepa u Isusu daje mir u srcu i savjesti, kojeg možemo živjeti i zračiti u sredini i s ljudima s kojima živimo i za koje živimo.

Nakon iskrene zahvale svim dobročiniteljima, nakon što smo čuli poruku Riječi Božje, valja oplemenjivati srce u ovom lijepom ozračju obnovljene katedrale i uz zvuke obnovljenih orgulja. To će nam podići dušu i srce da slavimo Boga, što će ispunjati naše srce plemenitošću i ohrabrenom vjerom.

Dok u javnosti doživljavamo toliko nemirnih događanja, smrti, progona, mržnje, nepravde, nesigurnosti, ovakva događanja, kao što je ovo večeras unosi svijetlu točku u svagdanji život. Svi vi dobročinitelji nakon povratka svojim kućama, ipak ćete ostati s nama koji god se budemo okupljali u ovoj katedrali i slavili Boga i uživali u zvukovima ovih orgulja. Zato želimo da Vas prati Božji blagoslov u životu i radu i da se ne umorite dobro činiti.

Naslonimo svoju umornu glavu na to Božansko Srce koje nas odmara i ispunja mirom i spokojem. Unesimo taj Kristov mir u sredine u kojima živimo.

WordPress Photo Gallery Plugin


RIJEČ REKTORA KATEDRALE MONS. ANTE MEŠTROVIĆA

NA KONCU MISE

Svečanost blagoslova i kolaudacije orgulja sa svetom Misom je pri karaju. Nalazimo se u devetnici župne pripreme za proslavu blagdana Srca Isusova, u petak, 23. lipnja koju priprema župa i župnik vlč. Marko Majstorović, a proslava Srca Isusova zaštitnika Nadbiskupije i katedrale slavi se u nedjelju, 25. lipnja misnim slavljem u 10,30.

Radosni smo da su obnovljene orgulje koje su u katedrali od ljeta 1889. godine.

Prilika je u ime Vrhbosanske nadbiskupije da kao rektor katedrale  zahvalim svima koji su sudjelovali na različite načine u obnovi orgulja kao i svima koji ste večeras s nama.

Hvala vrhbosanskom nadbiskupu i metropoliti kardinalu Vinku Puljiću na predvođenju sv. Mise i blagoslovu orgulja.

Hvala Apostolskom nunciju mons. Luigiju Pezzutu, kao i pomoćnom vrhbosanskom biskupu mons. dr. Peri Sudaru.

Posebnu zahvalu upućujem mons. Heribertu Augustu, svećeniku ahenske biskupije, Njemačka, i počasnom kanoniku Kaptola vrhbosanskoga. Mons. Heribert je pomogao obnovu katedrale 2011. i sada obnovu orgulja. U ovakvim trenutcima riječima nikad ne možemo izreći zahvalnost čovjeku za ljubav, dobrotu i humanost. U konačnici Božja je nagrada ona koja nas čeka za naša djela. Mons. Heribert je svojim dobrim djelima povezao Aachen i Sarajevo. Poštovani i dragi Heribert, od srca hvala.

Zahvaljujemo župnoj zajednici Presvetog Trojstva iz mjesta Stehe, koji su pokrenuli ovu obnovu. Ljudstvo uprave gospodina odvjetnika Geilenkirchen pratili su bračni par Klein te su prilozima zajednice financijski pomagali. Od srca hvala!

Gospodin Hans-Peter Klein od siječnja 2014. marljivo je radio na popravku 128 godina starim orguljama. Zaslužuje za predani rad veliku zahvalnost. Slušajući zvuke ovih orgulja sjećat ćemo se gosp. Hans-Petera i njegove tihe i vrijedne supruge Angelike koja je kod obnove pomagala. Od srca vam Hvala.

Zahvala svim dobrim i plemenitim ljudima iz Aachena i Njemačke koji su financijski pomogli obnovu orgulja. Imali ste povjerenja u mons. Heriberta. Za našu katedralu ste učinili puno. Orgulje će služiti u liturgijskim slavljima i bit će na raspolaganju za koncerte. Svima vam od srca hvala.

Svima koji ste večeras s nama: svećenicima, redovničkim zajednicama, bogoslovima, Katedralnom mješovitom zboru „Josip Stadler“ i zborovođi vel. Stanušiću, predstavnicima općinskih, gradskih i kulturnih institucija, svima hvala.

Mons. dr. Pavi Jurišiću, kanoniku zahvaljujem za prijevod na njemački „liturgijskog listića“, programa i ostalih materijala.

Slijedi koncert orguljske glazbe. Za orguljama je prof. Hartmut Feifel, orguljaš iz Aachena. Na programu imate sve potrebite informacije. Uživajte.

Nakon koncerta, oni koji su dobili pozivnice neka dođu na domjenak u Svećenički dom. Hvala lijepo!

 

Mons. Ante Meštrović

Rektor katedrale

WordPress Photo Gallery Plugin


Medijski zapisi:

Večernji list: https://www.vecernji.ba/vijesti/blagoslov-i-kolaudacija-orgulja-u-sarajevskoj-katedrali-1176172

Dnevnik.ba: https://www.dnevnik.ba/dogadaji/primopredaja-restauriranih-orgulja-u-sarajevskoj-katedrali-srca-isusova

KTA BIH: http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=69816

Nedjelja.ba: http://nedjelja.ba/hr/vijesti/bih/blagoslov-i-kolaudacija-restauriranih-katedralnih-orgulja/307

Bljesak info: https://www.bljesak.info/kultura/flash/svecani-blagoslov-i-kolaudacija-obnovljenih-katedralnih-orgulja-u-sarajevu/202414

Slobodna Dalmacija: http://misija.slobodnadalmacija.hr/bastina/clanak/id/31010/Svecani-blagoslov-i-kolaudacija-obnovljenih-katedralnih-orgulja-u-Sarajevu

Klix.ba https://www.klix.ba/vijesti/bih/primopredaja-restauriranih-orgulja-u-sarajevskoj-katedrali-srca-isusova/170612078