Solsticij i Vivaldijeva Četiri godišnja doba

Katedrala Srca Isusova – Sarajevo

Solsticij i Vivaldijeva Četiri godišnja doba

Maestro Nihad Hrustanbegović

Klasična harmonika

Srijeda 21. 12. 2022.

20.00

Besplatan ulaz

 

Program

Proljeće – Koncert br. 1 u E-duru, Op. 8, RV 269 I Allegro II Largo III Allegro

Ljeto – Koncert br. 2 u g-molu, Op. 8, RV 315 I Allegro non molto II Adagio e piano III Presto e forte III Presto

Jesen – Koncert br. 3 u F-duru, Op. 8, RV 293 I Allegro II Adagio molto II Allegro

Zima Koncert br. 4 u f-molu, Op. 8, RV 297 I Allegro non molto II Largo III Allegro

Zimski solsticij jedan je od četiri ključna trenutka u godini i s njim počinje novo godišnje doba, dolazi nova vrsta energije, vanjska i unutarnja promjena. Latinska riječ solstitium doslovno znači suncostaj i pojašnjava što se zbiva na nebu u tom trenutku. Kad promatramo stazu kojom putuje Sunce, čini nam se da je ono vrlo nisko na nebu. U podne, kad je na svom zenitu, Sunce čak nekoliko dana zaredom naizgled stoji na istom mjestu. Njegova se putanja ne spušta niže jer je Sunce dosegnulo najnižu tačku svoje putanje, a još se nije počelo penjati. Tokom 3 solsticijska dana Sunce stoji na istoj tački i prikuplja snagu kako bi pokrenulo novi ciklus života. Bez obzira na različitosti, u središtu svih tumačenja zimskog solsticija su duhovno prosvjetljenje i preporod. Preporod svjetlosti ne događa se samo u prirodi. On se može dogoditi i u našim srcima, u našoj duši. Solicticij je takodjer zbog astronomskog značaja povezan i sa ljudskom, umjetnickom i sakralnom dimenzijom 4 godisnja doba Antonija Vivaldija koja predstavljaju jedinstven muzicki opis zivota na zemlji tokom svih 12 mjeseci .

Bezvremensko remek-djelo Antonija Vivaldija Cetiri godisnja doba kao najveca senzacija instrumentalne klasične muzike na osnovnom nivou su izuzetno autentična i puna  blistavih i briljantnih zvukova, genijalnih inovacija sa živopisnim solo linijama koje hvataju suštinu prirode. Najvažniji faktor koji čini njegovu jedinstvenost je činjenica da uključuje osnovne ljudske elemente – protok vremena, ciklus godisnjih doba i prirodu. Program uključuje sezonske slike i zvukove spektakularno, bez sputavanja mašte. Svako godišnje doba nudi odlaznu tačku za raznoliku lepezu metafora. Vivaldijeva Četiri godišnja doba nalaze se na samom vrhuncu klasične muzike uz Betovenovu Petu simfoniju. Uz tako iskonsku veličinu, njene zasluge nikada neće biti ograničene vremenom zahvaljujuci genijalnosti njenog tvorca ali i izvodjaca. Bezvremensko remek-djelo je predstavljeno 1725 godine i publikovano u Amsterdamu. Bio je to Vivaldijev 8. Opus. On ga je nazvao „Takmičenje harmonije i invencije“ ili „Il cimento dell’armonia e dell’inventione“. Osim što su Venecijanskog kompozitora inspirisala godišnja doba u Mantovi, na koncerte je uticao set od četiri soneta o proljecu, ljetu, jeseni i zimi.

Bosanskohercegovački i Nizozemski dobitnik priznanja za ličnost godine BiH zajednice u Kraljevini Nizozemskoj u 2008 godini Maestro Nihad Hrustanbegovic objavio je od 2007 do 2017 godine 9 solo albuma a sa sestim solo albumom Four Seasons Vivaldi 2015 godine postao je prvi koncert majstor na klasičnoj harmonici u svijetu koji je uspio interpretirati Četiri godisnja doba Antonija Vivaldija prema originalnim Uretxt notama. Na njegovim nastupima je prisustvovala i nekadašnja Nizozemska Kraljica Beatrix a Heineken je njegovu kompoziciju Promenada svijeta izabrao za TV reklamu Heineken Extra Cold 2007 godine. Nihad Hrustanbegović je u medjuvremenu nastupio sedam puta u Koncertnoj dvorani u Amsterdamu ´Het Concertgebouw´od cega tri solisticka koncerta a 2010 godine je ujedno bio i prvi put u istoriji Kraljevine Nizozemske da neko na klasicnoj harmonici odsvira solisticki koncert u Het Concertgebouw Amsterdam. Takodjer je nastupio 2 puta u Viteškoj dvorani u Den Haagu u prisustvu bivšeg Nizozemeskog premijera i visokog komesara ujedinjenih nacija Ruud Lubersa i Femke Halsema gradonacelnice Amsterdama a zatim i u Katedrali Notre-Dame u francuskom gradu Le Puy en Velay, jednoj od najljepših Katedrala svijeta, nacionalnom spomeniku Francuske koji je pod zaštitom UNESCO-a. Poslednjih godina svirao je i solisticke koncerte i imao nastupe u Bosni i Hercegovini: Sarajevo (Vijecnica), Mostar (Kosaca), Banja Luka (Banski Dvor) i Sarajevo Film Festival 2020 godine. Pored vise od 1000 solistickih koncerta i nastupa u Kraljevini Nizozemskoj, Francuskoj, Njemackoj, Svajcarskoj, Belgiji, Spaniji, Austriji i Engleskoj, Nihad Hrustanbegović je svirao i sa legendama svjetske pop, jazz i filmske scene: Grace Jones, Al Di Meola i The Jazz Orchestra of the Concertgebouw. 2012 godine je komponovao i soundtrack Balkan Sorrow za film Zimmer 606 režisera Peter Volkart koji je proglašen za najbolji evropski kratki film a 2022 godine obradio je sevdalinku Sto te nema kao soundtrack za dokumentarni film Slike iz zivota BH filma Mustafe Mustafica koji je predstavljen na Sarajevo film festival 2022 godine.

Dnevni evropski listovi o nastupima Hrustanbegovića pišu: “Ono što je Pablo Casals učinio zaemancipaciju violončela, Astor Piazzolla za bandoneon, Nihad Hrustanbegović čini to za klasičnu harmoniku” (holandski dnevni list Trouw), “Jedan od najboljih harmonikaša na svijetu” (holandski dnevni list Het Parool i kanadski), “Performans na najvećem nivou”, (La Montagne, Francuska), “Čudo”(Le Progres Francuska), “Tresla se Katedrala Naše gospe od vibracija harmonike“ (francuski L ‘Eveil) a muzički kritičar iz Klasik Central – Ludwig van Mechelen iz Belgije 2015 godine dao je prvi put u Beneluksu jednom albumu izvedenom na klasičnoj harmonici pet zvjezdica nakon izlaska albuma Četiri godisnja doba Vivaldi na Valentinovo 14 februara 2015 godine, napisavši da je “Vivaldijevo remek djelo Četiri godisnja doba postavio je tako vjerno da je prosto nevjerovatno kako je cijelo orkestarsko djelo uspio pretočiti u solo izvedbu, a da nije naškodio originalu. Hrustanbegović je postao Vivaldi”. Nihad Hrustanbegović zapocinje umjetničku karijeru kao devetogodisnjak.

Nihad Hrustanbegovic osnovnu muzičku školu završavio je  1988 godine u Bijeljini a Srednju muzičku školu u Tuzli 1992 godine i postigao značajne rezultate kao solista u klasi Profesora Midhata Zulica od kojih se moze izdvojiti prva nagrada na Republičkom takmičenju Bosne i Hercegovine i druga nagrada na Saveznom takmicenju bivse Jugoslavije 1991 godine. U septembru 1995 nastavlja dalje obrazovanje u Kraljevini Nizozemskoj na Muzickoj akademiji u Arnhemu u klasi profesorice Miny Dekkers gdje stiče zvanje docenta harmonike (Bachelor) 2000 godine i na Messiean akademiji gdje stiče zvanje Master of music 2002 godine u klasi profesora Gerie Daanen. Za vrijeme školovanja u Kraljevini Nizozemskoj ucestvuje na mnogim Evropskim i Erasmus projektima i pohadja Master – klas kod najeminentnijih svjetskih stručnjaka za klasicnu i modernu harmoniku kao što su Friedrich Lips, Margit Kern, Mie Miki, James Crabb, Mati Rantanen i Helka Kimalainen.