SVEĆENIČKO REĐENJE U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

Tijekom svečanog Euharistijskog slavlja, na svetkovinu sv. Petra i Pavla 29. lipnja 2021. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić zaredio je za svećenike trojicu đakona Vrhbosanske nadbiskupije i osmoricu đakona Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene.

Kardinal Puljić je predvodio Misno slavlje u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini mons. Luigijem Pezzutom i s nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem te uz koncelebraciju provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Joze Marinčića, generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađana Ćosića, generalnog vizitatora Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Bože Vulete i još oko 60 svećenika među kojima su bili poglavari i profesori s Vrhbosanske bogoslovnog sjemeništa, Franjevačke teologije, Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu te župnici župa iz kojih dolaze ređenici. Na Svetoj misi sudjelovale su redovnice raznih kongregacija te roditelji, braća, sestre i rodbina ređenika, župljani iz rodnih župa ređenika i drugi vjernici. Asistenciju kod oltara i liturgijsko pjevanje animirali su bogoslovi, kolege ređenika iz spomenutih bogoslovnih sjemeništa.

Uvodeći u Misno slavlje kardinal Puljić pozdravio je sve nazočne u katedrali. Poseban pozdrav uputio je predstavniku Svetog Oca u BiH nunciju Pezzutu pozivajući sve da na osobit način na ovu svetkovinu apostolskih prvaka mole za papu Franju, Petra naših dana.

Nakon što su rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa dr.  preč. Zdenko Spajić i meštar Franjevačke bogoslovije fra Danijel Nikolić predstavili kandidate za svećeničko ređenje te zajamčili da ih kršćanski puk, koji je pitan, i odgovorne osobe smatraju dostojnima, kardinal Puljić je uputio prigodnu propovijed.

Nakon propovijedi uslijedio je obred svećeničkog ređenja tijekom kojeg su svi prisutni molili Litanije svih svetih, a samo ja kardinal Puljić položio ruke na glave ređenika, zbog ograničenja u vrijeme aktualne pandemije, te izmolio molitvu ređenja. Nakon što su župnici rodnih župa pomogli novozaređenim svećenicima staviti štolu i obući misnicu, kardinal Puljić im je pomazao dlanove svetim uljem i predao im u ruke pliticu s hostijom i kalež s vinom te sa svakim  do njih izmijenio cjelov mira. Potom je nastavljeno Misno slavlje.   

Na kraju Svete mise kardinal Puljić je čestitao novozaređenim svećenicima i predao im potvrde o ređenju. Potom su novozaređeni svećenici podijelili svoj mladomisnički blagoslov.

 

Zaređeni svećenici:

Kandidati Vrhbosanske nadbiskupije:

Vlč. Domagoj Matijević, sin Ante i Judite rođ. Lučić, rođen 19. veljače 1997. u Žepču. Dolazi iz župe Marije Pomoćnice kršćana u Globarici, gdje je i kršten 29. travnja 1997. te krizman 11. lipnja 2011. Sjemenište i gimnaziju je završio u Katoličkom školskom centru u Travniku, a filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Vlč. Ivan Matijević, sin Pere i Snježane rođ. Lovrić, rođen je 19. veljače 1997. u Žepču. Dolazi iz župe Marije Pomoćnice kršćana u Globarici, gdje je i kršten 29. travnja 1997. te krizman 11. lipnja 2011. Sjemenište i gimnaziju je završio u KŠC-u Travnik, a filozofsko-teološki studij na KBF-u Univerziteta u Sarajevu.

Vlč. Ivan Mijać, sin Zorana i Violete rođ. Lovrić, rođen je 8. listopada 1996. u Zenici. Dolazi iz župe Sv. Josipa u Zenici, gdje je kršten 30. studenog 1996. te krizman 29. svibnja 2011. Sjemenište i gimnaziju je završio u KŠC-u Travnik, a filozofsko-teološki studij na KBF-u Univerziteta u Sarajevu.

 

Za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu:

Fra Zoran Topalović sin je Draženka i +Željke rođ. Skopljak, iz župe je Sv. Juraja u Vitezu. Rođen je 29. 7. 1991. u Zenici. U župi Vitez kršten je i krizman. Osnovnu školu pohađao je u Staroj Biloj, a gimnaziju u KŠC-u u Travniku. Godinu postulature završio je u Visokom. Franjevački habit obukao je 13. 7. 2014. u G. Dubici. Novicijat je proveo u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio je 5. 7. 2015., a svečane 6. 10. 2019. u Vitezu. Fra Zoran završio je filozofsko-teološki studij i diplomirao na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Fra Josip Jazvić sin je Mladena i Anđe rođ. Mikulić, iz župe je Sv. Josipa u G. Dubici. Rođen je 7. 8. 1994. u Slavonskom Brodu gdje i kršten, a krizman je u G. Dubici. Osnovnu školu pohađao je u Odžaku, a prirodnoslovno-matematičku gimnaziju u Osijeku. Godinu postulature završio je u Visokom. Franjevački habit obukao je 13. 7. 2014. u G. Dubici. Novicijat je proveo u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio je 5. 7. 2015., a svečane 6. 10. 2019. u Vitezu. Fra Josip završio je filozofsko-teološki studij i diplomirao na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Fra Antonio Baketarić sin je Mije i Zdenke rođ. Ćališ, iz župe je Sv. Franje Asiškog u Rumbocima. Rođen je 13. 8. 1994. u Livnu. U župi Rumboci je kršten i krizman. Osnovnu školu i opću gimnaziju pohađao je u Prozoru. Godinu postulature završio je u Visokom. Franjevački habit obukao je 13. 7. 2014. u G. Dubici. Novicijat je proveo u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio je 5. 7. 2015., a svečane 6. 10. 2019. u Vitezu. Fra Antonio završio je filozofsko-teološki studij i diplomirao na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Fra Dario Matanović sin je +Drage i Ljube rođ. Antić, iz župe je Sv. Petra i Pavla u Tuzli. Rođen je 26. 10. 1994. u Tuzli gdje je kršten i krizman. Osnovnu školu i opću gimnaziju pohađao je u KŠC-u u Tuzli. Godinu postulature završio je u Visokom. Franjevački habit obukao je 13. 7. 2014. u G. Dubici. Novicijat je proveo u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio je 5. 7. 2015., a svečane 6. 10. 2019. u Vitezu. Fra Dario je završio filozofsko-teološki studij i diplomirao na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Fra Antonio Gašić sin je Franje i Mirjane rođ. Bilkić, iz župe je Sv. Ante u Sivši. Rođen je 19. 1. 1995. u Tešnju. U župi Sivša kršten je i krizman. Osnovnu školu pohađao je u Sivši, a opću gimnaziju u Žabljaku. Godinu postulature završio je u Visokom. Franjevački habit obukao je 13. 7. 2014. u G. Dubici. Novicijat je proveo u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio je 5. 7. 2015., a svečane 6. 10. 2019. u Vitezu. Fra Antonio je završio filozofsko-teološki studij i diplomirao na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Fra Nikola Matošević sin je Bože i Katice rođ. Jurišić, iz župe je Sv. Duha u Novoj Biloj. Rođen je 1. 6. 1995. u Novoj Biloj gdje je kršten i krizman. Osnovnu školu kao i Osnovnu glazbenu školu završio je u rodnom gradu. Maturirao je na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom gdje je završio i godinu postulature. Franjevački habit obukao je 13. 7. 2014. u G. Dubici. Novicijat je proveo u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio je 5. 7. 2015., a svečane 6. 10. 2019. u Vitezu. Fra Nikola je završio filozofsko-teološki studij i diplomirao na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Fra Zdenko Frljić sin je Ivice i Ankice rođ. Rajić, iz župe je Sv. Juraja u Vitezu. Rođen je 21. 11. 1995. u Novoj Biloj. U župi Vitez kršten je i krizman. Osnovnu školu završio je u Biloj. Maturirao je na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom gdje je proveo i godinu postulature. Franjevački habit obukao je 13. 7. 2014. u G. Dubici. Novicijat je proveo u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio je 5. 7. 2015., a svečane 6. 10. 2019. u Vitezu. Fra Zdenko je završio filozofsko-teološki studij i diplomirao na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Fra Fabio Badrov sin je Frane i Mirjane rođ. Bašić, iz župe je Sv. Juraja u Vitezu. Rođen je 18. 1. 1996. u Kölnu u Njemačkoj, gdje je i kršten u HKM-u, a krizman je u Vitezu. Osnovnu školu završio je u Biloj kao i Osnovnu glazbenu školu u Vitezu. Maturirao je na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom gdje je proveo i godinu postulature. Franjevački habit obukao je 13. 7. 2014. u G. Dubici. Novicijat je proveo u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio je 5. 7. 2015., a svečane 6. 10. 2019. u Vitezu. Fra Fabio je završio filozofsko-teološki studij i diplomirao na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. (kta)

WordPress Photo Gallery Plugin