ČETVRTI KORIZMENI PETAK U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

U večernjim satima u četvrti korizmeni petak, 12 ožujka 2021. Misno slavlje u sarajevskoj katedrali Srca Isusova predvodio je i prigodnu propovijed uputio fra Miro Relota, duhovnik na Franjevačkoj teologiji u sarajevskom naselju Nedžarići na temu: Ne živi čovjek samo od kruha nego od svake riječi što izlazi iz Božjih usta – Slatkoća i gorčina Svetog pisma (Ez 3,3; Otk.10,10).

Prije Euharistijskog slavlja pobožnost Križnoga puta predvodio je katedralni župnik preč. Mato Majić. Prigodne meditacije čitale su i svijeće nosile Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske i Hercegovačke provincije. Također su čitale misno čitanje i molitvu vjernika. Liturgijsko pjevanje tijekom Križnoga pita i Misnoga slavlja animirao je katedralni župni zbor uz orguljsku pratnju gosp. Danijela Stanića.

Na početku Svete mise pozdrav fra Miri i svim nazočnima uputio je prepošt Kaptola vrhbosanskog i rektor katedrale mons. Ante Meštrović. Podsjetio je da su tijekom prošlogodišnje korizme (2020.) propovjednici izrekli propovijedi tijekom tri prva korizmena petka nakon čega su uslijedile stroge mjere zbog pandemije koronavirusa pa u slijedeća tri petka nije bilo korizmenih propovijedi. Rekao je da će ti prošlogodišnji propovjednici nastupiti tijekom ova tri petka, a prvi među njima je fra Miro Relota.

Uvodeći u Svetu misu fra Miro je rekao da su s njim s Franjevačke teologije došli đakoni Josip i Anto koji su asistirali tijekom Euharistije te dodao da će ovu Svetu misu namijeniti za sve prisutne u katedrali i sve slušatelje kao i za sve bolesne od koronavirusa i drugih bolesti, ali na osobit način za nova svećenička i redovnička zvanja. Potaknuo je vjernike na molitvu za sjemeništarce, bogoslove, novake, novakinje, kandidatice i juniorke da ustraju na započetom putu kao i za sve mlade koje Gospodin pozove da ga slijede u duhovnom zvanju.

(Fotografije i dio teksta preuzet iz  KTA)