DRUGI KORIZMENI PETAK U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

Sv. Misu drugog korizmenog petka, 26. veljače 2021. u sarajevskoj katedrali Srca Isusova predslavio je i pod njom propovijedao profesor na KBF-u i vrhbosanski kanonik mons. Pavo Jurišić.

S njim u koncelebraciji bili su prepošt Kaptola vrhbosanskog i rektor katedrale mons. Ante Meštrović, katedralni župnik i dekan Sarajevskog dekanata preč. Mato Majić i duhovnik u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu dr. vlč. Milenko Krešić.

Budući da su sve propovijedi korizmenih petaka ove godine vezane uz Godinu Božje riječi tako je i mons. Jurišić propovijedao na temu: Neka svatko tko čita ovo evanđelje nauči poznavati Krista – Sluga Božji Josip Stadler u predgovoru prijevoda „Sveto evanđelje po Mateju“.

Na početku dr. Jurišić je istaknuo kako je nadbiskup Stadler u svom pastoralnom elanu ponudio prijevode evanđelja i Djela apostolskih hrvatskom puku jer je žarko želio da narod upozna Isusa Krista osobito u vremenu raznih zabluda koje su bunile vjernike. „Sluga Božji Josip Stadler oboružan Božjom riječju okomio se na zablude svoga vremena, na naučavanje slobodnih zidara, racionalista, evolucionista i svih drugih vrsta ateista koji su u ono doba remetili mir i spokoj vjerničkih duša (…)

Propovijedanje je svećeniku čast, ali ono zahtjeva i savjesnu pripravu.

„Propovijedanje riječi Božje nema govorničku svrhu, jer dok govornik mora poznavati pravila lijepog govorenja, propovjednik mora živjeti ono što propovijeda“, poručio je vrhbosanski kanonik te zaključio kako je Stadler od svećenika tražio trajnu izobrazbu, biblijsku, patrističku i općenitu teološku uz polaganje župničkih ispita.

Prije sv. mise je izmoljena pobožnost Križnog puta koju je predmolio župnik Majić, a u asistenciji su bili bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa koji su i animirali pjevanje pod misnim slavljem. (Foto i dio teksta kta)