SVETKOVINA BOGOJAVLJENJA U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

Na svetkovinu Bogojavljenja 6. siječnja, misno slavlje u sarajevskoj prvostolnici predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić koji je ovim  slavljem obilježio i 30. obljetnicu biskupskog ređenja.

Uz kardinala koncelebrirali su generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Dr. Slađan Ćosić, prepošt Kaptola vrhbosanskog i rektor katedrale mons. Ante Meštrović, te još devet svećenika, a kod oltara je asistirao trajni đakon vrhbosanski Robert Čabraja.

Na početku euharistijskog slavlja čestitku prigodom 30. obljetnice biskupskog ređenja kardinalu je uputio generalni vikar mons. Slađan Ćosić. „Na svetkovinu Bogojavljenja 1991., u bazilici Sv. Petra u gradu Vatikanu, po rukama Sv. Ivana Pavla II., pape, primili ste red biskupstva, a nekoliko dana nakon toga preuzeli ste upravljanje Vrhbosanskom nadbiskupijom.

U ovoj radosnoj obljetnici Vašega biskupstva, 30. po milosti Božjoj, zajedno s Vama, mi svećenici, redovnici, redovnice i puk mjesne Crkve koja je u Sarajevu, želimo uputiti svoje usrdne molitve Kristu, Dobrom Pastiru, koji Vas je odabrao u red biskupstva i za našeg pastira. Ujedno, želimo Vam uputiti iskrene čestitke za obilježavanje još jedne godišnjice, koja je Vama osobno, kao i nama, podsjetnik na taj sretni i milosni događaj Vašega života…

Neka ova obljetnica bude prigoda da mi svećenici, redovnici, redovnice i puk Božji, predvođeni s Vama obnovimo našu živu vjeru u Boga koji nam se u svom Jedinorođenom Sinu, Isusu Kristu, objavio i darovao, i ujedno nas poslao biti svjedoci tog radosnog Otajstva sve do kraja zemlje (Dj 1,8“, rekao je mons. Slađan Ćosić.

Započevši misno slavlje kardinal Vinko zahvalio je na upućenim riječima  naglasivši kako je ovo dan molitve, ne samo za njega nego za sve te je zazvao zagovor njegova zareditelja Sv. Ivana Pavla II.

Nakon što je đakon Robert Čabraja navijestio Evanđelje, rektor katedrale mons. Ante Meštrović pročitao je Bogojavljenski navještaj Uskrsa za 2021. godinu.

Misno slavlje skladnim pjevanjem animirao je Zbor bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa Stjepan Hadrović, pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

(Foto KT, KTA)