Proslava 25 godina biskupskog ređenja i ustoličenja vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića u katedrali Srca Isusova

Svečanim misnim slavljem, 10. siječnja 2016. godine u katedrali Srca Isusova proslavljena je 25-ta godišnjica biskupskog ređenja i ustoličenja vrhbosanskog nadbiskupa i metropolite kardinala Vinka Puljića.

Misnom slavlju je predsjedao sam slavljenik kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji s kardinalom Josipom Bozanićem i Apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigiom Pezzutom, tri nadbiskupa, sedam biskupa, tri provincijala i brojnim svećenicima. Pozdravnu riječ je uputio mons. Ante Meštrović, prepošt Kaptola i rektor katedrale. Propovijed je izrekao kardinal Josip Bozanić. Misnom slavlju su nazočili državni i politički djelatnici, neki ministri, predstavnici diplomatskog kora kao i kulturno-društvenog života. Pjevao je zbor bogoslova vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa. Misno slavlje je prenosila BHTV.

 

WordPress Photo Gallery Plugin

Foto: Zvonko Aždajić

 

POZDRAVNI GOVOR NA POČETKU MISNOG SLAVLJA U KATEDRALI

Ovo svečano misno slavlje je u povodu 25, obljetnice biskupskog ređenja (koje se dogodilo 6. siječnja, na Bogojavljenje u Rimu) i ustoličenja nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića (koje je bilo u sarajevskoj katedrali Srca Isusova 19. siječnja 1991).

Stoga, pozdrav je prvo upućen slavljeniku, nadbiskupu Vrhbosanskom i metropoliti kardinalu Vinku Puljiću koji je prije 25 godina u ovoj katedrali ustoličen za biskupa i pastira ove mjesne crkve. U ime svih nazočnih te članova Ordinarijata vrhbosanskog, Stolnog kaptola vrhbosanskog i prezbiterija Vrhbosanske nadbiskupije i moje osobno ime, iskren pozdrav i srdačne čestitke!

Misnica u kojoj Kardinal predslavi misno slavlje je replika misnice koja je izrađena od plašta posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, također i mitra. To je dar svećenika Vrhbosanske nadbiskupije.

S radošću pozdravljam cijenjene goste: kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa, apostolskog nuncija u BiH mons. Luigia Pezzuta, kao i nazočne nadbiskupe: splitsko-makarskog mons. Marina Barišića, beogradskog mons. Stanislava Hočevara, đakovačko-osječkog u miru mons. Marina Srakića; biskupe: skopsko-prizenskog mons. Kiru Stojanova, dubrovačkog mons. Matu Uzinića. Biskupe BK BiH: banjalučkog mons. Franju Komaricu, biskupa hercegovačkih biskupija mons. Ratka Perića, vojnog ordinarija u BiH mons. tomu Vukšića, pomoćnog vrhbosanskog biskupa mons. Peru Sudara, pomoćnog banjalučkog biskupa mons. Marka Semrena. Provincijale: isusovačkog, salezijanskog, franjevačkog Bosne srebrene fra Lovru Gavrana. Zatim svećenike svih struktura, redovnike, časne sestre s njihovim provincijalnim glavaricama, bogoslovove.

Pozdravljam državne i političke djelatnike, gosp. Dragana Čovića, predsjedavajućeg predsjedništva BiH, gospođu Borjanu Krišto, predsjedavajuću Parlamentarne skupštine BiH, gosp. Marinka Ćavaru, predsjednika Federacije BiH, gospodu ministre, političke djelatnike svih razina, kao i predstavnike diplomatskog kora i kulturno-društvenog života.

Pozdravljam Kardinalovu bližu rodbinu, prijatelje i sve vjernike u prvostolnici kao i sve ljude dobre volje koji nas prate putem medija kao i medijske djelatnike.

25 godina je lijep vremenski period općenito u životu, pa tako i u životu časne Vrhbosanske nadbiskupije koja egzistira od 5. srpnja 1881. godine, kada je uspostavljena ponovna redovna crkvena vlast u BiH, a ova drevna Nadbiskupija svoje korijene vuče od sredine 11. stoljeća.

U prošlim vremenima katolici Hrvati u BiH su prolazili trnovit put koji se nastavlja i danas. Kao vjernici molimo za dobra rješenja, pravdu, jednakopravnost i međusobno poštivanje svih naroda koji žive u BiH.

Vi ste, gospodine Kardinale, u duhu saborske konstitucije „Lumen Gentium“, kao biskup, vršili službu propovijedanja, posvećivanja i upravljanja kroz 25 izazovnih godina.

Naša ljubav, davanje i identitet dio su plana Božje providnosti i svaki valjan napor, ma koliko neopažen bio, proizvodi stanovit učinak, kojeg prosuđuje Bog i ljudi.

19. siječnja 1991. godine kod Vašega ustoličenja u pozdravnom govoru, tada đakovačko-srijemski biskup mons. Ćiril Kos, i ujedno apostolski administrator Vrhbosanske nadbiskupije je kazao: „Svi danas sklopimo ruke i svaki na svoj način molimo ono što Crkva želi: da nikada ne ponestane ljubavi, brige novoga Nadbiskupa prema svakomu čovjeku, svakom vjerniku, svakom svećeniku (…) Ali isto tako da ne ponestane poštovanja i ljubavi Božjega naroda i prezbiterija prema novom Nadbiskupu“.

Uz iskrenu čestitku i zahvalu Bogu na milostima i darovima u godini milosrđa, to isto molimo i danas, 25 godina kasnije, kao i za naredne godine, koje neka budu blagoslovljene!

Mons. Ante Meštrović,

prepošt Kaptola i rektor katedrale