SVEĆENIČKO REĐENJE U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

Tijekom svečanog Euharistijskog slavlja, na svetkovinu sv. Petra i Pavla 29. lipnja 2021. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić zaredio je za svećenike trojicu đakona Vrhbosanske nadbiskupije i osmoricu đakona Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene.

Kardinal Puljić je predvodio Misno slavlje u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini mons. Luigijem Pezzutom i s nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem te uz koncelebraciju provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Joze Marinčića, generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađana Ćosića, generalnog vizitatora Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Bože Vulete i još oko 60 svećenika među kojima su bili poglavari i profesori s Vrhbosanske bogoslovnog sjemeništa, Franjevačke teologije, Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu te župnici župa iz kojih dolaze ređenici. Na Svetoj misi sudjelovale su redovnice raznih kongregacija te roditelji, braća, sestre i rodbina ređenika, župljani iz rodnih župa ređenika i drugi vjernici. Asistenciju kod oltara i liturgijsko pjevanje animirali su bogoslovi, kolege ređenika iz spomenutih bogoslovnih sjemeništa.

Uvodeći u Misno slavlje kardinal Puljić pozdravio je sve nazočne u katedrali. Poseban pozdrav uputio je predstavniku Svetog Oca u BiH nunciju Pezzutu pozivajući sve da na osobit način na ovu svetkovinu apostolskih prvaka mole za papu Franju, Petra naših dana.

Nakon što su rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa dr.  preč. Zdenko Spajić i meštar Franjevačke bogoslovije fra Danijel Nikolić predstavili kandidate za svećeničko ređenje te zajamčili da ih kršćanski puk, koji je pitan, i odgovorne osobe smatraju dostojnima, kardinal Puljić je uputio prigodnu propovijed.

Nakon propovijedi uslijedio je obred svećeničkog ređenja tijekom kojeg su svi prisutni molili Litanije svih svetih, a samo ja kardinal Puljić položio ruke na glave ređenika, zbog ograničenja u vrijeme aktualne pandemije, te izmolio molitvu ređenja. Nakon što su župnici rodnih župa pomogli novozaređenim svećenicima staviti štolu i obući misnicu, kardinal Puljić im je pomazao dlanove svetim uljem i predao im u ruke pliticu s hostijom i kalež s vinom te sa svakim  do njih izmijenio cjelov mira. Potom je nastavljeno Misno slavlje.   

Na kraju Svete mise kardinal Puljić je čestitao novozaređenim svećenicima i predao im potvrde o ređenju. Potom su novozaređeni svećenici podijelili svoj mladomisnički blagoslov.

 

Zaređeni svećenici:

Kandidati Vrhbosanske nadbiskupije:

Vlč. Domagoj Matijević, sin Ante i Judite rođ. Lučić, rođen 19. veljače 1997. u Žepču. Dolazi iz župe Marije Pomoćnice kršćana u Globarici, gdje je i kršten 29. travnja 1997. te krizman 11. lipnja 2011. Sjemenište i gimnaziju je završio u Katoličkom školskom centru u Travniku, a filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Vlč. Ivan Matijević, sin Pere i Snježane rođ. Lovrić, rođen je 19. veljače 1997. u Žepču. Dolazi iz župe Marije Pomoćnice kršćana u Globarici, gdje je i kršten 29. travnja 1997. te krizman 11. lipnja 2011. Sjemenište i gimnaziju je završio u KŠC-u Travnik, a filozofsko-teološki studij na KBF-u Univerziteta u Sarajevu.

Vlč. Ivan Mijać, sin Zorana i Violete rođ. Lovrić, rođen je 8. listopada 1996. u Zenici. Dolazi iz župe Sv. Josipa u Zenici, gdje je kršten 30. studenog 1996. te krizman 29. svibnja 2011. Sjemenište i gimnaziju je završio u KŠC-u Travnik, a filozofsko-teološki studij na KBF-u Univerziteta u Sarajevu.

 

Za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu:

Fra Zoran Topalović sin je Draženka i +Željke rođ. Skopljak, iz župe je Sv. Juraja u Vitezu. Rođen je 29. 7. 1991. u Zenici. U župi Vitez kršten je i krizman. Osnovnu školu pohađao je u Staroj Biloj, a gimnaziju u KŠC-u u Travniku. Godinu postulature završio je u Visokom. Franjevački habit obukao je 13. 7. 2014. u G. Dubici. Novicijat je proveo u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio je 5. 7. 2015., a svečane 6. 10. 2019. u Vitezu. Fra Zoran završio je filozofsko-teološki studij i diplomirao na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Fra Josip Jazvić sin je Mladena i Anđe rođ. Mikulić, iz župe je Sv. Josipa u G. Dubici. Rođen je 7. 8. 1994. u Slavonskom Brodu gdje i kršten, a krizman je u G. Dubici. Osnovnu školu pohađao je u Odžaku, a prirodnoslovno-matematičku gimnaziju u Osijeku. Godinu postulature završio je u Visokom. Franjevački habit obukao je 13. 7. 2014. u G. Dubici. Novicijat je proveo u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio je 5. 7. 2015., a svečane 6. 10. 2019. u Vitezu. Fra Josip završio je filozofsko-teološki studij i diplomirao na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Fra Antonio Baketarić sin je Mije i Zdenke rođ. Ćališ, iz župe je Sv. Franje Asiškog u Rumbocima. Rođen je 13. 8. 1994. u Livnu. U župi Rumboci je kršten i krizman. Osnovnu školu i opću gimnaziju pohađao je u Prozoru. Godinu postulature završio je u Visokom. Franjevački habit obukao je 13. 7. 2014. u G. Dubici. Novicijat je proveo u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio je 5. 7. 2015., a svečane 6. 10. 2019. u Vitezu. Fra Antonio završio je filozofsko-teološki studij i diplomirao na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Fra Dario Matanović sin je +Drage i Ljube rođ. Antić, iz župe je Sv. Petra i Pavla u Tuzli. Rođen je 26. 10. 1994. u Tuzli gdje je kršten i krizman. Osnovnu školu i opću gimnaziju pohađao je u KŠC-u u Tuzli. Godinu postulature završio je u Visokom. Franjevački habit obukao je 13. 7. 2014. u G. Dubici. Novicijat je proveo u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio je 5. 7. 2015., a svečane 6. 10. 2019. u Vitezu. Fra Dario je završio filozofsko-teološki studij i diplomirao na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Fra Antonio Gašić sin je Franje i Mirjane rođ. Bilkić, iz župe je Sv. Ante u Sivši. Rođen je 19. 1. 1995. u Tešnju. U župi Sivša kršten je i krizman. Osnovnu školu pohađao je u Sivši, a opću gimnaziju u Žabljaku. Godinu postulature završio je u Visokom. Franjevački habit obukao je 13. 7. 2014. u G. Dubici. Novicijat je proveo u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio je 5. 7. 2015., a svečane 6. 10. 2019. u Vitezu. Fra Antonio je završio filozofsko-teološki studij i diplomirao na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Fra Nikola Matošević sin je Bože i Katice rođ. Jurišić, iz župe je Sv. Duha u Novoj Biloj. Rođen je 1. 6. 1995. u Novoj Biloj gdje je kršten i krizman. Osnovnu školu kao i Osnovnu glazbenu školu završio je u rodnom gradu. Maturirao je na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom gdje je završio i godinu postulature. Franjevački habit obukao je 13. 7. 2014. u G. Dubici. Novicijat je proveo u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio je 5. 7. 2015., a svečane 6. 10. 2019. u Vitezu. Fra Nikola je završio filozofsko-teološki studij i diplomirao na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Fra Zdenko Frljić sin je Ivice i Ankice rođ. Rajić, iz župe je Sv. Juraja u Vitezu. Rođen je 21. 11. 1995. u Novoj Biloj. U župi Vitez kršten je i krizman. Osnovnu školu završio je u Biloj. Maturirao je na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom gdje je proveo i godinu postulature. Franjevački habit obukao je 13. 7. 2014. u G. Dubici. Novicijat je proveo u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio je 5. 7. 2015., a svečane 6. 10. 2019. u Vitezu. Fra Zdenko je završio filozofsko-teološki studij i diplomirao na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Fra Fabio Badrov sin je Frane i Mirjane rođ. Bašić, iz župe je Sv. Juraja u Vitezu. Rođen je 18. 1. 1996. u Kölnu u Njemačkoj, gdje je i kršten u HKM-u, a krizman je u Vitezu. Osnovnu školu završio je u Biloj kao i Osnovnu glazbenu školu u Vitezu. Maturirao je na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom gdje je proveo i godinu postulature. Franjevački habit obukao je 13. 7. 2014. u G. Dubici. Novicijat je proveo u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio je 5. 7. 2015., a svečane 6. 10. 2019. u Vitezu. Fra Fabio je završio filozofsko-teološki studij i diplomirao na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. (kta)

WordPress Photo Gallery Plugin

PROSLAVA PRESVETOG SRCA ISUSOVA U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

Svečanim Euharistijskim slavljem, koje je u nedjelju, 13. lipnja 2021. u prvostolnici Srca Isusova u Sarajevu predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, proslavljen je zaštitnik Vrhbosanske nadbiskupije i sarajevske katedrale. U zajedništvu s kardinalom Puljićem Svetu misu su slavili biskup banjolučki mons. Franjo Komarica i pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren, a u koncelebraciji su bili generalni vikar iz Mostara mons. Željko Majić, izaslanik biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Petra Palića, zatim prepošt Stolnog kaptola vrhbosanskog i rektor katedrale mons. Ante Meštrović, ekonom Nad biskupije preč. Vladimir Pranjić, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. dr. sc. Zdenko Spajić, katedralni župnik i sarajevski dekan preč Mato Majić, kanonik u miru mons. dr. sc. Mato Zovkić i tajnik vrhbosanskog nadbiskupa vlč. Fabijan Štedul.

Uvodeći u Mosno slavlje kardinal Puljić je poimence zavalio braći biskupima Franji i Marku te mons. Majiću iz Mostara za dolazak te pozdravio nazočne svećenike, redovnice, bogoslove, kandidatice i sve vjernike.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je između ostaloga kazao da svetkovati božansko Srce znači otkriti da  je čovjek voljeno biće, odnosno prihvatiti Isusove riječi: „Učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim.“ (Mt 11, 29). Istaknuvši potrebu da čovjek u životu mudro spaja srce i pamet, propovijed je završio poznatim zazivom: „Isuse blaga i ponizna Srca, učini srca naša po Srcu svome“.

Pod misom je pjevao Katedralni mješoviti zboru „Josip Stadler“ pod vodstvom vlč. Marka Stanušića koji ove godine obilježava 25. obljetnicu svoga djelovanja nakon poratne obnove zbora 1996. godine.

(toto kta i KT).

WordPress Photo Gallery Plugin

USKRS U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

Svečano Euharistijsko slavlje na svetkovinu Uskrsnuća Gospodnjega – Uskrsa, 4. travnja 2021. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem te uz koncelebraciju provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Joze Marinčića i još šest svećenika. Među vjernicima, kojih je ove godine bilo manji broj nego inače zbog aktualne pandemije koronavirusa, bile su i redovnice raznih družbi.

Liturgijsko pjevanje skladno je animirao Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. (Fotografije preuzete s kta)

WordPress Photo Gallery Plugin

VAZMENO BDJENJE U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

Svečano Uskrsno bdijenje u svetoj uskrsnoj noći u večernjim satima 3. travnja 2021. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predslavio je nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem uz koncelebraciju sedmorice svećenika te pobožno sudjelovanje redovnica, bogoslova i cijele vjerničke zajednice.

Nakon propovijedi nadbiskup Vukšić blagoslovio je krsni studenac te blagoslovljenom vodom poškropio sve nazočne. Uslijedila je sveopća molitva i euharistijska služba.

Ceremonijama je ravnao mons. mr. Tomo Knežević, a liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Nakon Svete mise katedralni župnik preč. Mato Majić blagoslovio je jela koja su vjernici donijeli i koja će blagovati na Uskrs. (Dijelom preuzeto s kta)

WordPress Photo Gallery Plugin

OBREDI VELIKOG PETKA U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

Na Veliki petak, 2. travnja, u prvostolnici Presvetog Srca Isusova u Sarajevu nadbiskup vrhbosanski metropolita Vinko kard. Puljić u zajedništvu s nadbiskupom kadjutorom mons. Tomom Vukšićem predvodio je liturgijske obrede. Sudjelovalo je sedam svećenika među kojima su bili generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, prepošt Kaptola vrhbosanskog i rektor katedrale mons. Ante Meštrović, ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević, katedralni župnik i dekan Sarajevskog dekanata preč. Mato Majić te kardinalov osobni tajnik vlč. Fabijan Štedul.

Pjevanje je predvodio regens chori stolnice vlč. Marko Stanušić, zajedno s članovima Katedralnog mješovitog zbora Josip Stadler. (Preuzeto dijelom kta i nedjelja.ba)

WordPress Photo Gallery Plugin

MISA VEČERE GOSPODNJE U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

U večernjim satima na Veliki četvrtak, 1. travnja u sarajevskoj katedrali Srca Isusova slavljena je Misa večere Gospodnje koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić. S njim u koncelebraciji bio je vrhbosanski nadbiskup uzoriti Vinko kard. Puljić, a među 15 svećenika bio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, prepošt Kaptola vrhbosanskog i rektor katedrale mons. Ante Meštrović.

Na samome početku u ime svećenika, redovnika, redovnica i vjernog puka mons. Ćosić izrekao je čestitku prigodom 10. obljetnice biskupskog posvećenja mons. Vukšića koji je zaređen 2. travnja 2011. u mostarskoj katedrali. Među ostalim generalni vikar je obećao nadbiskupu Tomu molitve vjernog puka u vršenju njegove odgovorne službe.

Nakon popričesne molitve uslijedio je prijenos i pohrana Svetoga otajstva u pokrajnu lađu katedrale gdje će se vjernici tijekom Velikog petka moći doći i pomoliti pred Presvetim oltarskim sakramentom. (Dijelom preuzeto s kta i nedjelja.ba)

WordPress Photo Gallery Plugin

MISA POSVETE ULJA U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, u zajedništvu s nadbiskupom koadjutorom mons. Tomom Vukšićem, 31. ožujka 2021. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je Misu posvete ulja. Zbog brojnih ograničenja o javnom okupljanju i kretanju povezanih s aktualnom pandemijom koronavirusa na ovo Euharistijsko slavlje, na kojem u normalnim uvjetima sudjeluju brojni svećenici iz raznih dijelova Vrhbosanske nadbiskupije na čelu s dekanima iz 13 dekanata, koji se ovom prigodom okupe oko pastira mjesne Crkve te obnove svoja svećenička obećanja i nakon Mise preuzmu sveta ulja, bili su pozvani samo dekani ili njihovi delegati kao i svećenici grada Sarajeva. Tako su koncelebrirala 22 svećenika na čelu s generalnim vikarom mons. Slađanom Ćosićem.

Nakon homilije kardinala Puljića uslijedio je obred obnove svećeničkih obećanja koja je svaki od svećenika dao na dan svog ređenja. Za vrijeme Svete mise kardinal Puljić blagoslovio je i sveta ulja koja su nakon Mise preuzeli dekani te ih ponijeli svojoj braći svećenici koji će stara ulja spaliti, a u posude naliti nova te ih čuvati na prikladnom mjestu.  

Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. (Dijelom preuzeto s kta)

WordPress Photo Gallery Plugin

CVJETNICA U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

Na Cvjetnicu, Nedjelju muke Gospodinove i Svjetski dan mladeži, 28. ožujka 2021. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, svečano Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem te uz koncelebraciju generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađana Ćosića i još četvorice svećenika.

Na početku Sv. Mise kardinal Puljić  je pozvano okupljene vjernike „da s čitavom Crkvom započnu slavlje vazmenog otajstva, to jest muke i uskrsnuća Kristova“ te da „slijede Gospodina na križnom putu“. Kardinal Puljić blagoslovio je maslinove grančice koje su na dar katedralnoj vjerničkoj zajednici donijeli iz Hercegovine gospodin Miljenko Sesar i đakon vlč. Tomislav Rajič.

Nakon misnih čitanja uslijedila je pjevana Muku Gospodina našega Isusa Krista po Marku. Isusove riječi pjevao je kardinal Puljić, a tekst evanđeliste Marka Nadbiskupov tajnik vlč. Fabijan Štedul. Sve ostale uloge pjevali su i liturgijsko pjevanje tijekom Mise animirali članovi Katedralnog mješovitog zbora „Josipa Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. (Dijelom preuzeto s kta)

WordPress Photo Gallery Plugin

POSLJEDNI KORIZMENI PETAK U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

U posljednji korizmeni petak 26. ožujka 2021. u večernjim satima u katedrali Srca Isusova u Sarajevu Misno slavlje predvodio je i prigodnu propovijed uputio profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu mr. vlč. Ivica Mršo.

Pobožnost Križnog puta prije Mise predvodio je katedralni župnik i sarajevski dekan preč. Mato Majić. Prigodna razmišljanja čitali su i svijeće nosili te misno čitanje i molitvu vjernika čitale sestre Služavke Malog Isusa, juniorke i kandidatice. Također su animirale liturgijsko pjevanje uz orguljsku pratnju redovitog predvoditelja Svete misa u sarajevskoj samostanskoj zajednici „Egipat“ vlč. Marka Stanušića.

Rektor katedrale i prepošt Stolnog kaptola vrhbosanskog mons. Ante Meštrović pozdravio je sve nazočne te zahvalio profesoru Mrši što je prihvatio propovijedati u posljednji ovogodišnji petak na temu: Blažena Djevica Marija – blažena je upravo zato što čuva Božju riječ.

„Slijedeći Marijin primjer, pokušajmo i mi u sebi, svaki dan, Božju riječ slušati, prebirati u svom srcu i poslušno slijediti Utjelovljenu Riječ, do kraja, do Kalvarije i Uskrsnuća. Marija je slijedila Božju riječ i u nejasnoći navještenja, Marija je slijedila Utjelovljenu Riječ i u tvrdoći križa, (…) uz križ Isusov stajala je majka njegova (Iv 19,25), i tako je Majka Isusova postala i majka učenika, naša majka. Njezina poslušnost Božjoj riječi i Utjelovljenoj Riječi rasla je i učvršćivala se kroz mnoge muke i tjeskobe, ali je imala, u najvećoj mogućoj mjeri, čvrstu i nepokolebljivu vjeru. Potpuno predanje i poslušnost Božjoj riječi i Utjelovljenoj Riječi. Neka nam Mater Dolorosa – sa svojim sedam žalosti, u ovo vrijeme korizme, izmoli poslušnu vjeru prema Božjoj riječi i Utjelovljenoj Riječi/Isusu. Slušati, prebirati, vršiti i slijediti Božju riječ i Utjelovljenu Riječ. Neka nam Blažena Djevica Marija, koju u vrijeme korizme častimo i zazivamo kao Gospu Žalosnu, bude uzor i utjeha nama putnicima u ovoj suznoj dolini, a mi nastojmo slijediti njezin primjer da joj što više nalikujemo, riječima i djelima“, poručio je profesor Mršo. (Foto kta)

WordPress Photo Gallery Plugin

PETI KORIZMENI PETAK U KATEDRALI SRCA ISUSOVA

U petak, 19. ožujka kada Crkva slavi svetkovinu sv. Josipa u Godini sv. Josipa koju je Papa Franjo proglasio za cijelu Crkvu, pao je i peti korizmeni petak. U popodnevnim satima pobožnost križnog puta u katedrali Srca Isusova predvodio je katedralni župnik i sarajevski dekan preč. Mato Majić. Svijeće su nosile sestre i čitale tekstove sestre Kćeri Božje Ljubavi i sestre Milosrdnice.

Na početku misnog slavlja sve nazočne je pozdravio mons. Ante Meštrović, prepošt Kaptola Vrhbosanskog i rektor sarajevske katedrale. Misi je predsjedao i propovijedao dr. sc. vlč. Hrvoje Kalem, profesor na KBF-u Sarajevo. Naslovivši temu: Sveti Josip i Božja Riječ, na samom početku je istaknuo dr. Kalem da su „ove godine, naši su biskupi u BiH proglasili Godinu Božje Riječi, a papa Franjo je proglasio posebnu Godinu svetog Josipa. U ovom ćemo se razmišljanju kratko zaustaviti na nekim nitima, koje su zapravo debeli konopci koji povezuju svetog Josipa i Božju Riječ. Prije svega, moramo ukazati na potpunije značenje Božje Riječi. Naime, Božja riječ nije samo ono što je sadržano u Svetome pismu. Riječ je po svome ustrojstvu uvijek više od onoga što može biti zapisano, kao što je misao uvijek više od onoga što možemo izgovoriti riječima. Mi katolici, za razliku od protestanata vjerujemo da je Božje objava, odnosno ona riječ kojom se Bog objavljivao kroz povijest, sadržana ne samo u Svetom pismu, nego i u Tradiciji ili Predaji. Božja riječ živi dakle u Svetom pismu kao zapisana riječ i nepisanoj Tradiciji ili Predaji. Bilo bi pogrešno misliti kako je Božja riječ sadržana samo u Pismu (sola Scriptura), kao što je pogrešno misliti da je godina Božje Riječi, isto što i godina Svetog pisma ili Biblije, jer rekosmo da Božja Riječ ima potpunije značenje“, rekao je dr. Kalem.

Propovijed je dr. Hrvoje Kalem završio riječima: „Sveti Josip nam treba biti uzor kako se posve staviti u službu Božjoj riječi, kako spasiti Božju Riječ od Heroda ovoga svijeta, kako zaštiti Božju Riječ, pa makar se nekada moralo pobjeći i u Egipat i u svoje se vrijeme vratiti iz njega. Sveti Josip nam je putokaz kako se mučiti mišljenjem: život nije sanjarenje i maštarenje, nego strastveno i naporno mišljenje kako svoj život urediti po Božjoj Riječi i kako u svome životu, unatoč svim nedaćama i nevoljama, sačuvati Božju Riječ u dobru i plemenitu srcu“.  (Fotografije s. Ljubica)

Am

WordPress Photo Gallery Plugin
1 2 3 17