ŽENE MIRA IZ FOJNICE KOD MAGLAJA U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

„Žene mira“ iz Fojnice kod Maglaja pod vodstvom gosp. Davora Šupukovića, 29.5.2021. posjetile su vjerske objekte u Sarajevu: pravoslavnu Sabornu crkvu Presvete Bogorodice, katoličku katedralu Srca Isusova gdje ih je primio i govorio im o katedrali mons. Ante Meštrović, prepošt Kaptola vrhbosanskog i rektor katedrale. Nakon toga posjetili su  Gazi Husrev-begovu džamiju. U ovim vjerskim objektima  vjernicima svih triju konfesija darovale su cekere s porukom „Mir počinje praštanjem“, a cekere su šivale tijekom protekle godine. One su to radile kroz brojna odricanja u ovoj „Misiji mira“. Ovom posjetom Sarajevu njihov mirovni projekt završava, ali misija „Žena mira“ se nastavlja i u narodnom periodu.

Projekt  „Žene mira – Misija mira“ implementira UG Fojničani Maglaj uz financijsku potporu Ekumenska inicijativa žena – EWI koja je posvećena osnaživanju uloge žena u jačanju civilnog i međureligijskog dijaloga te u izgradnji mira i pomirenja u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i Kosovu.

Am

WordPress Photo Gallery Plugin

OSNOVNA ŠKOLA GRBAVICA 2

Obilazeći vjerske objekte u sklopu predmeta „Kultura religija“, Osnovna škola Grbavica 2 posjetila je 26. listopada sarajevsku katedralu Srca Isusova. Bio je to V. 3 razred u pratnji predmetnog nastavnika gosp. Edine Mujkić. O katedrali je govorio mons. Ante Meštrović, rektor katedrale.

X. GIMNAZIJA ZAGREB U KATEDRALI

U sarajevskoj katedrali Srca Isusova, 22. listopada oko 60 učenika X. gimnazije Zagreb je sudjelovalo na sv. Misi u 9 sati sa svojim profesorima koji su ih pratili. Bili su to učenici 4.e, h te i razreda. Profesorice u pratnji su bile: gosp. Ivanaka Ćorić, gosp. Stela Munjić-Vlahović, gosp. Linda Sorić gosp. Jelena  Magzan, vjeroučiteljica te gosp. Darko Kanjuh, vodič. Učenici su čitali liturgijska čitanja i molitvu vjernika te su sudjelovali u liturgijskom pjevanju. Nakon Mise mons. Ante Meštrović, rektor katedrale govorio je o katedrali i njenoj umjetničkoj vrijednosti. Učenici su poslije katedrale posjetili sjemenišnu crkvu sv. Ćirila i Metoda koja je u sastavu KBF-a.

WordPress Photo Gallery Plugin

GIMNAZIJA „VISOKO“

U sklopu posjete sarajevskim vjerskim objektima grupa oko 100 učenika Gimnazije „Visoko“ u pratnji gosp. Midhata Čekalovića, profesora, 20. listopada je posjetila sarajevsku katedralu Srca Isusova. Učenici su pozorno slušali izlaganje o katedrali mons. Ante Meštrovića, rektora katedrale.

WordPress Photo Gallery Plugin

SREDNJOŠKOLCI IZ TRENTA POSJETILI KATEDRALU

Katedralu Srca Isusova u Sarajevu su posjetili, 7. travnja srednjoškolci iz Trenta. Grupa od 33 učenika i 4 profesora su svoju školsku ekskurziju u Sarajevo realizirali zahvaljujući organizaciji “Trentino con i Balcani”. Posjet najznačajnim vjerskim objektima ovoj grupi je pripremila omladinska organizacija Youth for Peace (Mladi za mir). Mladima o katedrali je govorio mons. Ante Meštrović, rektor katedrale. Tijekom susreta u katedrali mladi su se upoznali  sa poviješću Katedrale te životom katolika u Sarajevu, kako kroz povjest tako i danas.

WordPress Photo Gallery Plugin

PAPIN IZASLANIK ZA MEĐUGORJE POSJETIO KATEDRALU

Posebni izaslanik pape Franje za Međugorje, poljski nadbiskup Henryk Hoser, 6. travnja je posjetio sarajevsku katedralu Srca Isusova. Pred katedralom visokog gosta i njegovu pratnju je dočekao mons. Ante Meštrović, prepošt Kaptola i rektor katedrale. Posjeta je započela pred spomenikom ispred katedrale sv. Papi Ivanu Pavlu II. Uslijedio je ulaz u katedralu pa zaustavljanje na grobu sluge Božjega Josipa Stadlera. O katedrali i njezinoj umjetničkoj i duhovnoj važnosti mons. Hoseru, Papinu izaslaniku za Međugorje je govorio mons. Meštrović, a prevodila je s. Kata Zadro. Mons. Hoser je sa zanimanjem pratio tumačenje katedrale i zadovoljan se zaputio posjetiti staru pravoslavnu crkvu.

Am

WordPress Photo Gallery Plugin

HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO KOMUŠINA

Komušanci koji žive i rade na području Škofje Loke u Sloveniji, a članovi su Hrvatskog kulturnog umjetničkog društva Komušina organizirali su 1. travnja izlet u Sarajevo. O staroj jezgri grada govorio im je mr. vlč. Pero Brajko, a o katedrali govorio im je mons. Ante Meštrović, rektor katedrale koji je bio župnik u župi Komušina od 1987.-1996. godine, gdje se nalazi drevno marijansko svetište Kondžilo. Kao župnik u progonstvu vlč. Meštrović je s prognanim Komušancima bio u Škofjoj Loki od studenog 1992. do kolovoza 1996. godine. Među posjetiteljima je bio gosp. Vincencije Demšar sa suprugom koji je bio sklon protjeranim i izbjeglim Komušancima za vrijeme rata, a on je u to vrijeme bio načelnik općine Škofje Loka. Mnogi su posjetitelji članovi „Hrvatskog Kulturnog umjetničkog društva Komušina“ koje je utemeljeno na inicijativu tadašnjeg župnika Meštrovića kao „Hrvatski Klub Komušina“, 28. studenog 1993. u Škofjoj Loki. Među posjetiteljima je bio aktualni predsjednik HKUD Komušina gosp. Pejo Mijatović, sa suprugom koji je koordinator ove posjete sa gosp. Ivicom Grgić. Susreli su se sa mons. dr. Perom Sudarom, pomoćnim vrhbosanskim biskupom koji je bio kapelan u Komušini. Posjetili su još vrelo Bosne, spavali u internatu KŠC-a sv. Josip u Sarajevu o kojem im je govorio mr. vlč. Mario Ćosić, ravnatelj KŠC-a, a rodom je iz susjedne župe Bežlja. Na povratku, nakon svete mise u crkvi Kraljice sv. Krunice, posjetili su samostan Kraljevu Sutjesku i svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića u Maglaju.

Am

WordPress Photo Gallery Plugin

KOMUŠANCI U ŠKOFJOJ LOKI

U svom organiziranom dolasku i posjetu Sarajevu Komušanci koji žive i rade na području Škofje Loke u Sloveniji, 1. travnja su posjetili katedralu Srca Isusova. O katedrali im je govorio mons. Ante Meštrović, rektor katedrale koji je bio župnik u župi Komušina od 1987.-1996. godine, gdje se nalazi drevno marijansko svetište Kondžilo. Kao župnik u progonstvu vlč. Meštrović je s prognanim Komušancima bio od studenog 1992. do kolovoza 1996. godine. Među posjetiteljima je bio gosp. Vincencije Demšar sa suprugom koji je bio sklon protjeranim i izbjeglim Komušancima za vrijeme rata, a on je u to vrijeme bio načelnik općine Škofje Loka. Mnogi su posjetitelji članovi „Hrvatskog Kulturnog umjetničkog društva Komušina“ koje je utemeljeno na inicijativu tadašnjeg župnika Meštrovića kao „Hrvatski Klub Komušina“, 28. studenog 1993. u Škofjoj Loki. Među posjetiteljima je bio aktualni predsjednik HKUD Komušina gosp. Pejo Mijatović, sa suprugom koji je Koordinator ove posjete sa gosp. Ivicom Grgić.

 

Am

WordPress Photo Gallery Plugin

MEĐUNARODNA ŠKOLA IZ VOGOŠĆE

U utorak, 13. prosinca Sarajevsku katedralu Srca Isusova je posjetila grupa od 12 učenika QSI Međunarodne škole iz Vogošće. Učenici su s različitih dijelova svijeta čiji su roditelji po zadatku u BiH. U pratnji učenika bile su gđa Heather German i gđa Leila Potogija. O unutarjoj i umjetničkoj ljepoti katedrale govorio im je mons. Ante Meštrović, rektor katedrale.

MLADI U POSJETI KATEDRALI

NVO "Youth for peace-Mladi za mir“ pod pokroviteljstvom Renovabisa organizira seminar u Sarajevu pod nazivom "Mladi u BiH društvu" u razdoblju od 08.12 – 11.12.2016. godine u hotelu „Saraj“, na temu nenasilne komunikacije identiteta, suzivota i dijaloga. Okupilo se oko 70 mladih srednjoskolaca iz cijele Bosne i Hercegovice razlicite vjerske i nacionalne pripadnosti. U sklopu seminara planiran je obilazak vjerskih objekata sve tri monoteističke religije, točnije sva četiri vjerska objekta. Gazi Husrev- begove dzamije, Katedrale Srca Isusova, Saborne crkve te Askenaske sinagoge.

Mladi su posjetili katedralu u subotu 10. prosinca, a voditeljica grupe je bila Mebrura Smajlovic-Čutuk, a o katedrali je govorio mons. Ante Meštrović, rektor katedrale.

WordPress Photo Gallery Plugin

1 2 3 4