24 SATA ZA GOSPODINA

U Buli „Lice milosrđa“ papa Franjo je pozvao crkvene zajednice diljem svijeta da se uključe u poseban program koji je nazvao „24 sata za Gospodina“, a odnosi se na vrijeme petka i subote prije 4. korizmene nedjelje, 4. i 5. ožujka 2016. godine.

U istoj buli piše Papa: „Inicijativa '24 sata' za Gospodina … bit će uvedena u svim biskupijama. Toliko se ljudi, uključujući i mlade, vraćaju sakramentu pomirenja; kroz to iskustvo ponovno otkrivaju put povratka Gospodinu, živeći trenutak intenzivne molitve i pronalazeći značenje u svojim životima.

Još jednom postavimo sakrament Pomirenja u središte na takav način koji će omogućiti ljudima da svojim rukama dodirnu veličinu Božjeg milosrđa“ (Misericordiae vultus, 17).

Svoje upustvo za „24 sata za Gospodina“ dao je i vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić

Zbog specifičnih razloga u mnogim našim župama preporuča se molitveni niz od dvanaest sati u petak, i sutradan u subotu, također, dvanaest sati. U tom slučaju neka se započne s molitvom oba dana ujutro u osam sati a završi navečer u osam sati. Važno je započeti molitvu u isto vrijeme u svim župama. U tih dvanaest molitvenih sati mogu se moliti otajstva krunice, litanije, druge različite molitve… može se čitati i razmatrati sv. Pismo, pripremiti meditacije… U to vrijeme, u dogovoru s vjernicima, trebali biste biti na raspolaganju za ispovijed, naglašava kardinal Puljić.

U sarajevskoj katedrali suklano incijativi Pape Franje „24 sata za Gospodina“, upriličeno je dvanaest satno klanjanje 4. i 5. ožujka. Prvi dan su adorirale sestre Služavke Maloga Isusa, a drugi dan po incijativi župnika vlč. Marka Majstorovića vjernici lajici koji su se ranije predbilježili za vrijeme klanjanja, a redovnice raznih družbi. Djeca koja pohađaju vjeronauk u župi klečala su od 10-12, a bila je prilika za svetu ispovijed. Dolazili i drugi vjernici. U popodnevnim satima sudjelovale su u ovom programu djevojke koje su obavljale duhovnu obnovu u organizaciji sestara „Kćeri Božje Ljubavi“.